Fed nagovestio da neće povećavati kamatne stope u junu

Oporavak kineskih berzi na krilima dobrih vesti iz SAD

BerzaInvesticijeSvet

2.6.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oporavak kineskih berzi na krilima dobrih vesti iz SAD Oporavak kineskih berzi na krilima dobrih vesti iz SAD
Kineske akcije zabeležile su nagli oporavak jer je optimizam da će američka centralna banka Federalnih rezervi zaustaviti povećanje kamatnih stopa u junu pomogao da... Oporavak kineskih berzi na krilima dobrih vesti iz SAD

Kineske akcije zabeležile su nagli oporavak jer je optimizam da će američka centralna banka Federalnih rezervi zaustaviti povećanje kamatnih stopa u junu pomogao da se ponovo podstakne želja za rizičnijim investiranjem kod ulagača.

Hang Seng China Enterprises indeks porastao je za čak 4,61 odsto u jednom danu (u 08:30 časova po srednjoevropskom vremenu), što je najviše za tri poslednja meseca, predvođen kompanijama za nekretnine i tehnologiju. Indeks Hang Seng Tech, koji obuhvata uglavnom kompanije koje obično imaju koristi od niže američke stope, dodao je čak 4,9 odsto.

Porast dolazi nakon nekoliko nedelja rasprodaje koje su dovele do pada HSCEI markera zbog razočaravajućih ekonomskih podataka i rastućih kinesko-američkih tenzija. Iako je većina zabrinutosti oko Kine i dalje ostala, raspoloženje je krenulo nabolje jer su zvaničnici Feda signalizirali da planiraju da u junu održe stabilne kamatne stope.

“Potencijalna pauza Feda u povećanju kamatnih stopa na sastanku u junu pomogla je da se podstakne raspoloženje za tehnološke akcije u Hong Kongu danas i smanjila je pritisak zbog depresijacije juana“, rekao je Stiven Leung, izvršni direktor UOB Kay Hian Hong Kong, prenosi Bloomberg.

Investitori sada čekaju da vide da li će dobici ostati održivi tokom celog poslednjeg trgovačkog dana u nedelji. Najnoviji podaci o proizvodnji i uslugama pokazali su da je kineska ekonomija na klimavim nogama, dok je slabost juana ubrzala odliv sredstava.

Stratezi Goldman Sachs Group smanjili su cilj za MSCI Kineski indeks sa 80 na 70 pošto su smanjili procene zarade i videli jaču prognozu za dolar u odnosu na juan. Ali oni su zadržali preteranu preporuku, dodajući da je uračunata zabrinutost investitora.

Strani ulagači su jutros dodali oko osam milijardi juana (1,1 milijardu dolara) ulažući u akcije u kopnenom delu Kine (bez berze u Hong Kongu), na putu za najveći neto priliv od februara.

Investitori očekuju nove objave podataka o inflaciji i kreditima u narednim nedeljama kako bi procenili zdravlje privrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...