Veliki gubici u poslovanju njujorške banke

Pad profita za Goldman Sachs

BankeSvet

17.1.2023 16:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad profita za Goldman Sachs Pad profita za Goldman Sachs
Njujorška banka Goldman Sachs prijavila je u utorak pad profita u četvrtom kvartalu od 69 odsto veći nego što se očekivalo, zbog velikih gubitaka... Pad profita za Goldman Sachs

Njujorška banka Goldman Sachs prijavila je u utorak pad profita u četvrtom kvartalu od 69 odsto veći nego što se očekivalo, zbog velikih gubitaka u poslovanju sa potrošačima i pada u sklapanju poslova koji je pogodio njenu jedinicu investicionog bankarstva. Njene akcije su pale za oko 1,7 odsto u pretprodajnom trgovanju.

Banka je prijavila profit od 1,19 milijardi dolara, ili 3,32 dolara po akciji, u poslednjem kvartalu, u poređenju sa 3,81 milijardom dolara ili 10,81 dolara po akciji, godinu dana ranije, prenosi Reuters. Naknade banke za investiciono bankarstvo pale su za 48 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine.

Goldman Sachs, kao i druge velike banke sa Menhetna, našao se pod pritiskom, jer se aktivnost sklapanja poslova ukočila usled zabrinutosti zbog slabljenja globalne ekonomije, visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa i nestabilnosti tržišta. Banka je takođe prijavila kvartalni gubitak pre oporezivanja od 778 miliona dolara u svojoj jedinici za transakcije bankarstva, kreditne kartice i poslovanje finansijske tehnologije, dok je u prvih devet meseci na tome izgubila 1,2 milijarde dolara.

Nestabilnost tržišta, podstaknuta pooštravanjem politike Federalnih rezervi, podstakla je trgovačko poslovanje banke Goldman Sachs. Fiksni prihodi, prihodi od trgovine valutama i robom porasli su za 44 odsto, dok su prihodi od trgovanja akcijama pali za pet procenata. Ukupni neto prihod pao je za 16 odsto na 10,6 milijardi dolara.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Ne sekiram se ja za banke,sve oni to nadohnade,nadju nacin…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...