Reagovanje tržišta u svetu na najavu bržeg povećanja kamata u SAD

Pad vrednosti akcija na berzama

BerzaSvet

9.3.2023 11:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad vrednosti akcija na berzama Pad vrednosti akcija na berzama
Londonski FTSE 100 i evropski berzanski indeksi uglavnom su oslabili u četvrtak zbog očekivanja da će kamatne stope u SAD duže vreme ostati visoke.... Pad vrednosti akcija na berzama

Londonski FTSE 100 i evropski berzanski indeksi uglavnom su oslabili u četvrtak zbog očekivanja da će kamatne stope u SAD duže vreme ostati visoke. Tržišta su pod utiskom svedočenja predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Iako je Pauel naglasio da „nije doneta nikakva odluka“ o veličini narednog povećanja kamatnih stopa koje se očekuje kasnije ovog meseca, investitori su njegov govor doživeli kao nagoveštaj nastavka zaoštravanja monetarne politike. On je to i potvrdio u drugom delu obraćanja, navodeći da će se „zatezanje“ monetarne politike nastaviti dok traje inflacija.

FTSE 100 izgubio je 0,13 odsto vrednosti na otvaranju sesije u četvrtak, dok je francuski CAC 40 oslabio za 0,11 odsto. Nemački DAX oslabio je za 0,2 procenta. Dan ranije, indeksi na Njujorškoj berzi oscilirali su između skromnih dobitaka i gubitaka. S&P 500 i Nasdaq zatvorili su sesiju na pozitivnoj teritoriji, a industrijski ideks Dow Jones zabeležio je mali gubitak.

Pauel je u sredu ponovio svoju „jastrebovu“ poruku da bi ključne kamatne stope mogle da budu podignute brže nego što se ranije očekivalo, ali je naglasio da političke odluke centralne banke ostaju zavisne od podataka, prenosi Yahoo Finance. Podsetimo, predsednik Feda svedočio je u utorak pred Odborom za bankarstvo Senata.

Foto: Beta/AP/ J. Scott Applewhite

Prema oceni generalnog direktora banke JP Morgan u Njujorku Dejvida Kartera (David Carter), Fed je u utorak otvorio vrata za još povećanja kamatnih stopa i nije ih zatvorio u sredu. „Postoji mnogo neizvesnosti kada će se putovanje sa povećanjem kamatnih stopa okončati. Čak i na maratonu znate da je posle 26,2 milje gotovo, ali niko ne zna gde je ova ciljna linija, ili postoji još jedno veliko brdo“, rekao je Karter.

Finansijska tržišta sada procenjuju da je verovatnoća povećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena (0,5 odsto) u martu 77,9 procenata, dok su njihova očekivanja na početku tekuće nedelje bila oko 30 odsto, prenosi Reuters, prema podacima FedWatch.


Akcije tržišta u razvoju izgubile su oko jedan odsto vrednosti. MSCI, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana završio je 1,4 odsto niže, dok je japanski Nikkei ojačao za 0,48 procenata. Indeks dolara porastao je za 0,04 odsto, dok je evro pao za 0,02 odsto na 1,0545 dolara.

Šangajski Composite indeks oslabio je za 0,2 odsto, dok je Hang Seng u Hong Kongu izgubio 0,6 procenata vrednosti. Južnokorejski Kospi indeks pao je za 0,6 odsto, dok je australijski S&P – ASX 200 ojačao za nepunih 0,1 odsto. Indijski Sensex oslabio je za 0,8 procenata.

Japanski jen je oslabio za 0,11 odsto u odnosu na dolar, dok je britanska funta ojačala za 0,17 odsto. Cene nafte su pale zbog zabrinutosti u vezi sa povećanjem kamatnih stopa u SAD, a cena zlata je porasla za 0,1 odsto na 1.813,99 dolara za uncu, ali je ostala blizu ovonedeljnog minimuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...