Postoji mogućnost da je prekršen zakon o zaštiti potrošača

Pokrenuta istraga u SAD protiv kompanije koja je napravila ChatGPT

SvetU fokusu

14.7.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pokrenuta istraga u SAD protiv kompanije koja je napravila ChatGPT Pokrenuta istraga u SAD protiv kompanije koja je napravila ChatGPT
Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) pokrenula je opsežnu istragu kompanije OpenAI, inače proizvođača četbota ChatGPT, zbog mogućih kršenja zakona o zaštiti potrošača. FTC,... Pokrenuta istraga u SAD protiv kompanije koja je napravila ChatGPT

Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) pokrenula je opsežnu istragu kompanije OpenAI, inače proizvođača četbota ChatGPT, zbog mogućih kršenja zakona o zaštiti potrošača. FTC, prema navodima mreže CNN, istražuje da li je četbot naneo štetu potrošačima prikupljanjem podataka i objavljivanjem lažnih informacija o pojedincima.

U istražnom zahtevu podnetom ove nedelje na 20 stranica, FTC je zatražio od kompanije za istraživanje i primenu veštačke inteligencije OpenAI da odgovori na desetine zahteva počev od toga na koje načine dobija podatke koje koristi za svoje velike jezičke modele, pa do „kapaciteta ChatGPT da generiše izjave o stvarnim pojedincima koje su lažne, obmanjujuće ili omalovažavajuće“, navodi CNN, a prenosi N1.

Dokument je prvi objavio Washington Post, a izvor upoznat sa tim potvrdio je njegovu autentičnost za CNN.

„Kompanija OpenAI nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, dok je FTC odbio da komentariše“, navodi CNN.

Washington Post je naveo da je Federalna komisija za trgovinu otvorila opsežnu istragu o kompaniji OpenAI, istražujući da li je proizvođač popularnog bota ChatGPT prekršio zakone o zaštiti potrošača dovodeći u rizik lične podatke i reputaciju građana.

„Državna agencija je ove nedelje poslala kompaniji iz San Franciska zahtev na 20 stranica za dostavljanjem podataka o tome na koji način se kompanija bavi rizicima u vezi sa svojim modelima veštačke inteligencije“, navodi se u dokumentu u koji je Washngton Post imao uvid.

Ovo, kako list konstatuje, „predstavlja najmoćniju regulatornu pretnju dosadašnjem poslovanju kompanije OpenAI u SAD“, s obzirom na to da je kompanija krenula „u ofanzivu“ da oblikuje budućnost politika primene veštačke inteligencije na globalnom nivou.

Analitičari su, ukazuje list, nazvali ChatGPT „najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u istoriji“, a njen brz uspeh pokrenuo je trku među kompanijama iz Silicijumske doline oko uvođenja konkurentskih četbotova.

„Izvršni direktor kompanije, Sem Altman (Sam Altman), pojavio se kao uticajna figura u debati o regulaciji veštačke inteligencije, svedočeći na Kapitol Hilu, večerajući sa zakonodavcima i sastavši se sa predsednikom Bajdenom i potpredsednicom Haris“, ukazao je Washington Post.

Ali, sada se, kako se ocenjuje, kompanija suočava sa novim testom u Vašingtonu, gde je FTC izdao višestruka upozorenja da se postojeći zakoni o zaštiti potrošača primenjuju na veštačku inteligenciju, čak i dok se administracija i Kongres bore da definišu nove propise, za koje je već najavljeno da su – mesecima daleko.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...