Rast troškova emisije ugljenika menja računicu avio-kompanija

Poskupljenje avionskih karata neminovno

BiznisSvet

6.12.2022 16:47 Autor: Vladimir Jokanović 6

Poskupljenje avionskih karata neminovno Poskupljenje avionskih karata neminovno
Putnici u avionskom prevozu suočavaju se sa višim cenama karata dok se vazduhoplovna industrija kreće ka svom cilju smanjena neto emisija na nulu do... Poskupljenje avionskih karata neminovno

Putnici u avionskom prevozu suočavaju se sa višim cenama karata dok se vazduhoplovna industrija kreće ka svom cilju smanjena neto emisija na nulu do 2050. godine, rekao je u utorak šef globalnog trgovinskog udruženja.

Generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni transport, koja uključuje većinu najvećih svetskih avio-kompanija, Vili Volš (Willie Walsh), pozvao je na bržu akciju u Evropi kako bi se povećala oskudna proizvodnja ekološki prihvatljivijeg goriva za vazduhoplovstvo (SAF), prenosi Reuters.

Cene avionskih karata porasle su ove godine kao rezultat viših cena konvencionalnog mlaznog goriva na bazi fosilnog goriva. „Ne možete da očekujete da će industrija koja ostvaruje u proseku jedan dolar profita po kupcu apsorbovati poskupljenja koja smo videli“, rekao je Volš.

Prema njegovim rečima, rast troškova emisije ugljenika uticaće na cene karata, dok industrija prelazi na neto nulu. „Avio-kompanije ne mogu da apsorbuju povećane troškove“, objasnio je Volš, koji je pohvalio napore SAD da povećaju proizvodnju čistih goriva, što je u suprotnosti sa evropskim primedbama da bi novi podsticaji SAD mogli da stvore nejednake uslove.

On je odbacio kao „besmislicu“ poteze Evropske unije da obaveže aerodrome da ponude velike zalihe SAF-a, iako one nisu široko dostupne. „Evropski odgovor na probleme kažnjava ljude“, ocenio je Volš. Sektor avio-prevoznika smatra se jednim od najtežih za dekarbonizaciju, jer se gorivo za avione ne može lako zameniti drugim vrstama energenata.

  • MAJA

    6.12.2022 #1 Author

    Tako nesto se i ocekivalo

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.12.2022 #2 Author

    Mnogo važnije od dekarbonizacijed je, da, prestanu dqa bas truju iz vazduha. Nažalost guste dimne paralelne štrafte i dalje gledamo na nebu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.12.2022 #3 Author

    Kao i sve,i avio prevoz mora da podigne cenu karata…

    Odgovori

  • Dunja5

    6.12.2022 #4 Author

    Ocekivano svakako…

    Odgovori

  • N.N.

    7.12.2022 #5 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • NINICA

    25.12.2022 #6 Author

    Očekivalo da će cena avionskih karata biti znatno skuplja i veća.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...