ILO predviđa rast nezaposlenosti

Pred kraj godine očekuje se pogoršanje na tržištima rada

SvetU fokusu

1.11.2022 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pred kraj godine očekuje se pogoršanje na tržištima rada Pred kraj godine očekuje se pogoršanje na tržištima rada
Stanje na tržištima rada širom sveta znatno će se pogoršati pred kraj godine zbog previranja u ekonomiji koja je izazvao rat u Ukrajini i... Pred kraj godine očekuje se pogoršanje na tržištima rada

Stanje na tržištima rada širom sveta znatno će se pogoršati pred kraj godine zbog previranja u ekonomiji koja je izazvao rat u Ukrajini i uticaja strože monetarne politike na potrošnju, procenjuje Međunarodna organizacija rada (ILO).

„Već su se pojavile naznake da je oporavak broja radnih sati početkom godine izbrisan u drugom i trećem tromesečju“, upozorava ILO u izveštaju o tržištima rada objavljenom u ponedeljak.

Tako je od jula do septembra ove godine bilo 40 miliona manje radnih mesta s punim radnim vremenom nego u četvrtom tromesečju 2019, koje se koristi kao referentni pretpandemijski period, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pogoršanje na sredini godine ILO pripisuje ponovnom uvođenju epidemioloških mera i posledičnim poremećajima na kineskom tržištu rada, kao i sukobu u Ukrajini i inflacionim pritiscima koje su stvorili poremećaji u izvozu energije i hrane.

Pogoršanje na tržištu rada utiče na stvaranje novih radnih mesta i na kvalitet posla.

“Sudeći po sadašnjim trendovima, broj slobodnih radnih mesta smanjiće se, a rast broja zaposlenih u svetu značajno oslabiti u četvrtom tromesečju ove godine”, procenjuje ILO.

Oni su naveli da bi nezaposlenost trebalo da poraste, napominjući da su se u razvijenim ekonomijama već pojavile naznake osetnog „hlađenja“ tržišta rada.

„Preterano pooštravanje monetarne politike moglo bi takođe naneti ogromnu štetu radnim mestima i prihodima, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju“, upozorili su iz ILO-a.

Vlade bi zato trebalo da usvoje niz mera podrške najranjivijim grupama građana i kompanijama, što bi moglo uključivati usmeravanje ekstraprofita u zapošljavanje ili dodatke na platu.

  • BIJUTI27

    5.11.2022 #1 Author

    Teško narodu.

    Odgovori

  • Tina

    6.11.2022 #2 Author

    Situacija je teska a I kriza je pa sve to remeti poslovanje u svim firmama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...