Izvoz žita iz Ukrajine oborio cenu

Pšenica sve jeftinija, a setva bila najskuplja u istoriji

AgrobiznisSvet

29.12.2022 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pšenica sve jeftinija, a setva bila najskuplja u istoriji Pšenica sve jeftinija, a setva bila najskuplja u istoriji
Od kada je Ukrajina krenula da izvozi pšenicu, cena ove berzanske robe je sa nekih 400 evra po toni na svetskom tržištu, koliko je... Pšenica sve jeftinija, a setva bila najskuplja u istoriji

Od kada je Ukrajina krenula da izvozi pšenicu, cena ove berzanske robe je sa nekih 400 evra po toni na svetskom tržištu, koliko je bila u martu, poslednjih nedelja pala na 200 do 300 evra, što brine poljoprivrednike širom Evrope, uključujuči i Srbiju, objavio je „Danas“.

U našoj zemlji izvoz pšenice bio je ograničen kad je cena bila na ovogodišnjem vrhuncu, a ratari poručuju da sa aktuelnom cenom neće moći da pokriju troškove setve.

„Cene goriva su velike, kao i repromaterijala, ovo nam je bila najskuplja setva pšenice u istoriji, a dolazimo u situaciju da će se cena pšenice vratiti na nivo od ranije, dok troškovi samo rastu“, rekao je za „Danas“ Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Upozorio je i da će neka semena za proleće biti znatno skuplja u odnosu na to kako je bilo prošlog proleća.

„Iz dana u dan cene naših proizvoda padaju i niko se tim povodom ne oglašava i ne reaguje. Cena pšenice je nekih 30 dinara, kao i kukuruza, a mi se sa tim ne pokrivamo jer smo imali veliki rast cena repromaterijala“, rekao je Jakšić.

Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu je nekih 33 do 34 dinara, kukuruz je na 31 dinar, a soja je sa 80 dinara u septembru u decembru pala na 64 do 65 dinara, dok Robne rezerve otkupljuju pšenicu po 40 dinara za kilogram“, podsetio je „Danas“.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ocenio je da je aktuelna cena pšenice u Srbiji i dalje na visokom nivou, jer je prošle godine bila negde na nivou do 250 dolara po toni. Napomenuo je da je ove godine i rod bio dobar, te da proizvedeno 3,5 miliona tona pšenice, kao i da je bilo zaliha od prošle godine.

„Tržište je sada počelo da funkcioniše, krenuli su brodovi iz Ukrajine, desetine milione tona je izašlo iz luka i ja bih rekao da još cena nije na nivou koji je bio pre ratnih događanja“, rekao je Prostran za „Danas“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...