Optimistične prognoze Ministarstva za ekonomski razvoj

Rusija očekuje rast BDP-a za 1,2 odsto u tekućoj godini

Svet

15.9.2023 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rusija očekuje rast BDP-a za 1,2 odsto u tekućoj godini Rusija očekuje rast BDP-a za 1,2 odsto u tekućoj godini
Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj poboljšalo je očekivanja za dinamiku nacionalne privrede u 2023. godini, predviđajući njen rast od 1,2 odsto umesto pada od... Rusija očekuje rast BDP-a za 1,2 odsto u tekućoj godini

Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj poboljšalo je očekivanja za dinamiku nacionalne privrede u 2023. godini, predviđajući njen rast od 1,2 odsto umesto pada od 0,8 odsto, kako je prognoziralo u septembru prošle godine.

„Ekonomija nastavlja da se oporavlja. Stopu rasta BDP-a ove godine procenjujemo na 1,2 odsto“, naveo je šef ekonomskog odeljenja Maksim Rešetnjikov. Prema njegovim rečima, do 2026. godine privredni rast će se ubrzati na oko tri odsto godišnje, uglavnom zahvaljujući obnavljanju potrošačke potražnje, prenosi Interfax.

Banka Rusije poboljšala je svoju prognozu dinamike ruskog BDP-a za tekuću godinu još u februaru, kada je previdela njegovo povećanje za jedan odsto umesto smanjenja za jedan procenat. Ruska centralna banka predvidela je ekonomski rast u idućoj godini u rasponu od 0,5 do 2,5 odsto.


Ruski analitičari u svojim prognozama uglavnom su izrazili pesimizam za razliku od zvaničnih predviđanja. Oni tako očekuju da će BDP u 2023. godini ipak oslabiti za jedan odsto, dok u narednog godini očekuju njegov rast od 1,3 procenta.

Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj dostavilo je vladi glavne parametre scenarija za period od 2023. do 2026. godine, usaglašene sa Ministarstvom finansija. Prognoze ministarstva pokazuju da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a za 1,2 odsto, a u narednoj za dva odsto, nakon prošlogodišnjeg pada BDP-a za 2,1 odsto.

  • SHALIMAR

    15.9.2023 #1 Author

    Naravno,saradnja sa Kinom,Indijom i ostalim zemljama ce i dovesti do rasta…

    Odgovori

  • KIMCHI

    16.9.2023 #2 Author

    Sami sebi postace dovoljni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...