Administracija zabrinuta zbog kolateralne štete

SAD uvode tarifu na ruski aluminijum od 200 odsto

SvetU fokusu

7.2.2023 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SAD uvode tarifu na ruski aluminijum od 200 odsto SAD uvode tarifu na ruski aluminijum od 200 odsto
Sjedinjene Američke Države se pripremaju da ove nedelje uvedu tarifu od 200 odsto na aluminijum proizveden u Rusiji kako bi nastavile da vrše pritisak... SAD uvode tarifu na ruski aluminijum od 200 odsto

Sjedinjene Američke Države se pripremaju da ove nedelje uvedu tarifu od 200 odsto na aluminijum proizveden u Rusiji kako bi nastavile da vrše pritisak na Moskvu, navode izvori upućeni u situaciju.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) još uvek nije zvanično potvrdio ovu odluku, a administracija je zabrinuta i zbog kolateralne štete koju bi ona mogla naneti industriji SAD, uključujući avijaciju i automobilsku industriju, navode anonimni izvori, prenosi Bloomberg.

Ovaj potez, koji se razmatra već mesecima, usmeren je protiv Rusije, najvećeg svetskog proizvođača aluminijuma, i zato što Moskva smanjuje zalihe na tržištu SAD, nanoseći tako štetu američkim kompanijama.

Eskalacija pritisaka usmerenih ka Moskvi dolazi nakon što je Vašington uveo neopozive sankcije kako bi izolovao vladu ruskog predsednika Vladimira Putina. Mere uključuju zamrzavanje sredstava ruske centralne banke na globalnom nivou, targetiranje bankarskog, tehnološkog i odbrambenog sektora i sankcionisanje pojedinaca koji su povezani sa Putinom.

Potez u vezi sa aluminijumom takođe predstavlja nastavak napora SAD i Evropske unije da umanje ulogu Rusije na globalnom tržištu dobara. Evropska unija je stavila zabranu na uvoz ruske nafte, gasa i goriva sa ciljem da postane nezavisna od Moskve.

Efekat tog poteza je, ipak, umanjen iscrtavanjem novih putanja po mapi za trgovanje naftom, pa sada većina sirovina iz Rusije odlazi u Kinu i Indiju po sniženim cenama.

Ne postoje indikacije da EU planira da povuče sličan potez kao SAD kada je ruski aluminijum u pitanju.

  • MAJA

    8.2.2023 #1 Author

    Geopoliticki strateški ekonomski rat

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...