inicijativa okupila 260 milijardera i milionera

Superbogataši u Davosu zatražili povećanje poreza

Svet

20.1.2024 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Superbogataši u Davosu zatražili povećanje poreza Superbogataši u Davosu zatražili povećanje poreza
Grupa superbogataša je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u otvorenom pismu pozvala na povećanje poreza radi borbe protiv društvene nejednakosti. „Iznenađeni smo... Superbogataši u Davosu zatražili povećanje poreza

Grupa superbogataša je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u otvorenom pismu pozvala na povećanje poreza radi borbe protiv društvene nejednakosti.

„Iznenađeni smo što ne možete da odgovorite na jednostavno pitanje koje vam postavljamo već tri godine: kada ćete oporezovati ekstremno bogate?“, naveli su učesnici online kampanje „Ponosan što plaćam više“, tražeći odgovor od šefova država na WEF u Davosu, prenosi Deutsche Welle.

Ono što je u toj kampanji posebno jeste to što su njeni učesnici i sami među najbogatijim ljudima na svetu, pošto je inicijativa okupila 260 milijardera i milionera, prenosi B92.

„Troškovi za našu ekonomsku, socijalnu i ekološku stabilnost su ogromni i svakim danom rastu“, navodi se u peticiji i dodaje da bi „ekstremno i neproduktivno bogatstvo“ moglo da se iskoristi za ulaganje u demokratsku budućnost.

Potpisnici kampanje su, između ostalih, Valeri Rokfeler (Valerie Rockfeler), Ebigejl Dizni (Abihail Disney), ali i Austrijanka Marlen Engelhorn, čija je porodica svojevremeno osnovala nemačku hemijsku kompaniju BASF.

Većina superbogatih je i dalje veoma uzdržana ili negativno raspoložena prema eventualnom povećanju poreza za najimućnije osobe. Jaz između bogatih i siromašnih raste, pošto je, prema Svetskom izveštaju o nejednakosti za 2022. (World Inequality Report), više od trećine ukupnog privatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih otišlo onima koji već spadaju u najbogatiji deo čovečanstva. Na polovinu svetske populacije, odnosno na četiri milijarde najsiromašnijih ljudi, otpada samo dva odsto bogatstva.

  • HANA

    21.1.2024 #1 Author

    Svetske ekonomske vođe-lideri
    traže povećanje poreza. Bokte…🤡

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...