Ankara procenjuje da su troškovi pozajmljivanja dovoljno visoki

Turska centralna banka zaustavila ciklus povećanja kamatnih stopa

BankeSvet

22.2.2024 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Turska centralna banka zaustavila ciklus povećanja kamatnih stopa Turska centralna banka zaustavila ciklus povećanja kamatnih stopa
Turska centralna banka zaustavila je svoj ciklus velikih povećanja kamatnih stopa, jer kreatori politike smatraju da su troškovi pozajmljivanja sada dovoljno visoki da uguše... Turska centralna banka zaustavila ciklus povećanja kamatnih stopa

Turska centralna banka zaustavila je svoj ciklus velikih povećanja kamatnih stopa, jer kreatori politike smatraju da su troškovi pozajmljivanja sada dovoljno visoki da uguše dugotrajnu inflacionu krizu.

Centralna banka Turske ostavila je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenom na 45 odsto, pauzirajući niz agresivnih povećanja kamatnih stopa, prenosi ABC.

Banka je saopštila da drži referentnu jednonedeljnu repo stopu na čekanju, navedeno je u saopštenju. To je prva odluka banke o kamatnoj stopi od imenovanja novog guvernera Fatiha Karahana. On je ranije ovog meseca preuzeo dužnost posle ostavke guvernerke Hafize Gaje Erkan.

Kreatori politike su u januaru signalizirali da je malo verovatno da će stope, koje su porasle za više od 36 procenata od juna, dalje rasti ukoliko se spreči novi talas inflatornog pritiska.

Centralna banka saopštila je u januaru da bi inflacija mogla da poraste iznad 70 odsto do leta, ali da bi se potom brzo ohladila na 36 odsto do kraja godine. Goldman Sachs procenio je da će inflacija ove godine opasti brže nego što očekuje centralna banka, na oko 33 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...