izvoz pokriva hranu, modu, farmaceutske proizvode i kozmetiku

Turska, Indonezija i Malezija među 20 najvećih izvoznika halal ekonomije

BiznisInvesticijePoslovanjeSvet

29.11.2022 16:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Turska, Indonezija i Malezija među 20 najvećih izvoznika halal ekonomije Turska, Indonezija i Malezija među 20 najvećih izvoznika halal ekonomije
Turska je jedna od samo tri zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) koje su među 20 najvećih svetskih izvoznika halal ekonomije, navodi se u... Turska, Indonezija i Malezija među 20 najvećih izvoznika halal ekonomije

Turska je jedna od samo tri zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) koje su među 20 najvećih svetskih izvoznika halal ekonomije, navodi se u izveštaju koji je u utorak objavila međuvladina organizacija.

Indonezija i Malezija su druge dve nacije u muslimanskom bloku od 57 članica koje su u ovoj kategoriji, navodi se u godišnjem izveštaju OIC-a o halal ekonomiji, prenosi Anadolu Agency.

Izveštaj je predstavljen u Istanbulu na marginama četvorodnevnog 38. sastanka Stalnog komiteta za ekonomsku i komercijalnu saradnju (COMCEC).

Međutim, u izveštaju, koji je naručio Islamski centar za razvoj trgovine (ICDT), navodi se da su članice OIC-a prošle godine zabeležile trgovinski deficit od 63 milijarde dolara za halal proizvode.

Rečeno je da izvoz pokriva hranu, modu, farmaceutske proizvode i kozmetiku, pri čemu je izvoz iznosio 275 milijardi dolara, a uvoz 338 milijardi dolara.

„Samo 18 odsto ovog uvoza je nastalo unutar OIC-a, dok su samo tri zemlje OIC-a (Turska, Indonezija i Malezija) dospele među 20 najvećih izvoznika proizvoda halal ekonomije“, navodi se u izveštaju, koji je pripremilo istraživanje tržišta sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i savetodavna firma DinarStandard.

Foto: Pixabay.com

Generalni direktor CDT-a Latifa el Buabdelaui rekla je da izveštaj ima za cilj da „inspiriše i osnaži zemlje OIC-a da deluju kohezivno, promovišu inkluzivni rast i povećaju udeo OIC-a u halal trgovinskom i investicionom ekosistemu sa integritetom i svrhom“.

Izveštaj je pokazao da su članice OIC-a prošle godine izvezle proizvode odeće i obuće u vrednosti od 101,94 milijarde dolara, dok je muslimanski blok uvezao najveći deo hrane, lekova i kozmetike.

Turska je, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Indonezijom, među tri najveća tržišta u islamskom visokom obrazovanju.

„Muslimanski potrošači iz zemalja OIC-a potrošili su 15 milijardi dolara na visoko obrazovanje prošle godine“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da se očekuje da će muslimanski blok potrošiti 1,5 biliona dolara na hranu do 2026. godine.

„Ovo predstavlja veliku priliku za (zemlje OIC) da pojačaju proizvodnju, iskoriste rastuću potražnju potrošača za zdravim i organskim prehrambenim proizvodima i usvoje digitalizaciju u čitavoj industriji“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da su članice OIC-a činile šest od deset najvećih globalnih tržišta za muslimanske potrošače koji troše na medije i rekreaciju prošle godine.

Muslimanski potrošači iz zemalja OIC-a potrošili su oko 141 milijardu dolara na medije i rekreaciju, a očekuje se da će dostići 211 milijardi dolara do 2026. godine, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što je pandemija COVID-19 imala veliki uticaj na putovanja, u izveštaju se navodi da su muslimanski putnici iz zemalja OIC-a potrošili ukupno 86 milijardi dolara prošle godine.

Turska je takođe dospela do prvih pet muslimanskih zemalja na OIC-ovom indeksu halal ekonomije trgovine i investicija, koji rangira globalnu i unutar OIC trgovinsku aktivnost u sektorima povezanim sa halalom.

Indeks se sastoji od 61 metrike organizovane u pet komponenti za svaki od osam sektora islamske ekonomije, uključujući islamske finansije, halal hranu, putovanja prilagođena muslimanima, skromnu modu, medije/rekreaciju, halal farmaceutske proizvode, halal kozmetiku i tercijarno obrazovanje.

  • SUNCOKRET

    29.11.2022 #1 Author

    Turska je svakako najjača u odnosu na ostale 2 ekonomije. Sigurna sam da su oni najveći izvoznici halal hrane ali i garderobe a ostale 2 ekonomije su daleko ispod.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.11.2022 #2 Author

    Sve tri zemlje su veliki izvoznici,ali Turska prednjaci…

    Odgovori

  • goca87

    1.12.2022 #3 Author

    Nema sumnje da je tako..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...