Zahtevan proces, na čelu kompanije ne gube nadu

Xiaomi pokušava da povrati vodeću ulogu na indijskom tržištu pametnih telefona

LifestyleSvet

26.7.2023 18:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Xiaomi pokušava da povrati vodeću ulogu na indijskom tržištu pametnih telefona Xiaomi pokušava da povrati vodeću ulogu na indijskom tržištu pametnih telefona
Xiaomi planira da se fokusira na 5G pametne telefone i manji portfolio proizvoda u Indiji, pokušavajući da povrati tržišni udeo izgubljen od rivala, uključujući... Xiaomi pokušava da povrati vodeću ulogu na indijskom tržištu pametnih telefona

Xiaomi planira da se fokusira na 5G pametne telefone i manji portfolio proizvoda u Indiji, pokušavajući da povrati tržišni udeo izgubljen od rivala, uključujući južnokorejski Samsung, na svom drugom najvećem tržištu.

Kineski Xiaomi je godinama držao vodeću ulogu u pametnim telefonima u Indiji pre nego što su regulatorne glavobolje i preveliki portfelj proizvoda, koji je po sopstvenom priznanju zbunio kupce, doveli do njegovog pada. U prvom kvartalu ove godine, Xiaomi je bio na četvrtom mestu iza kompanija Samsung, Oppo i Vivo na indijskom tržištu pametnih telefona, prema istraživaču IDC-a, piše Bloomberg.

Indija je jedno od zanimljivijih tržišta za najveće svetske brendove telefona, a kompanije kao što je Apple zalažu se za povećanje prodaje u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti. Xiaomi se kladi na postepeni oporavak, produbljujući svoje veze sa lokalnim partnerima i pojednostavljujući svoju ponudu proizvoda.

„Ove godine ćemo biti broj jedan? Ne, nećemo biti”, rekao je Muralikrišnan B (Muralikrishnan B) predsednik kompanije Xiaomi India, na konferenciji za novinare krajem prošle nedelje. „Ovo su dugoročne utakmice plej-ofa.”

Ključne promene, uključujući jednostavniju ponudu, povećan fokus na korisničko iskustvo i rast prodaje kroz obične prodavnice, pomoći će kompaniji da se vrati svom ranijem uspehu, rekao je Muralikrišnan.

U prošlosti, kompanija je lansirala „previše proizvoda, previše opcija“, rekao je on. „U određenoj meri smo reagovali na ono što je konkurencija radila.”

Xiaomi, takođe, pravi neke druge ključne promene u Indiji, svom najvažnijem tržištu van Kine. Podstaknut od strane Nju Delhija, produbljuje lokalne izvore i, takođe, predaje deo svog sklopa pametnih telefona u Indiji domaćoj kompaniji Dixon Technologies.

Kako bi smanjila potrošnju, kompanija je u junu otpustila čak 30 zaposlenih, a verovatno će biti još otpuštanja, objavio je list Economic Times. Muralikrišnan je, međutim, rekao da Xiaomi Indija nije otpustila ljude ove godine i da to ne planira.

„Vi ćete, u interesu efikasnosti, u interesu jasnoće uloga, restrukturirati svoju organizaciju kad god je to potrebno da odgovara potrebama strategije“, rekao je on. „A sada sve spekulacije o tome da otpuštamo ljude – to je nešto što ću odlučno poreći kao neistinu.“

Xiaomi će 1. avgusta predstaviti novi 5G pametni telefon po ceni od 200 do 250 dolara, rekao je direktor marketinga Anudž Šarma (Anuj Sharma). Ovaj potez je deo strategije kompanije za prodaju pristupačnih, lokalno sastavljenih 5G modela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...