Da li je na pomolu revolucionarno otkriće za domove koji nemaju čime da se greju zimi?

U Finskoj puštena u rad prva “baterija od peska”

EkologijaHi-techLifestyleU fokusuVesti

5.7.2022 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Finskoj puštena u rad prva “baterija od peska” U Finskoj puštena u rad prva “baterija od peska”
Finski istraživači postavili su prvu na svetu potpuno ispravnu “peščanu bateriju“ koja može da skladišti energiju dobijenu iz zelenih izvora mesecima. Razvojni tim tvrdi... U Finskoj puštena u rad prva “baterija od peska”

Finski istraživači postavili su prvu na svetu potpuno ispravnu “peščanu bateriju“ koja može da skladišti energiju dobijenu iz zelenih izvora mesecima. Razvojni tim tvrdi da bi ovo moglo da reši problem snabdevanja grejanjem tokom cele godine, odnosno da reši do sada glavni problem u oblasti zelene energije – njeno skladištenje.

Koristeći pesak niskog kvaliteta, uređaj se puni toplotom napravljenom od jeftine električne energije sunca ili vetra. Pesak je skladišti, tj. pretvara u ekvivalent toplotne energije na oko 500 C, koja onda može da greje domove zimi kada su energenti skuplji.

Kako prenosi BBC, zabrinutost oko izvora toplote i svetlosti, posebno sa dugom, hladnom finskom zimom na horizontu, zaokuplja podjednako političare i građane u ovoj zemlji, posebno u nedostatku energenata iz susedne Rusije.

U jednoj malenoj elektrani u zapadnoj Finskoj razvija se nova tehnologija koja ima potencijal da ublaži neke od ovih briga. Ključni element u ovom uređaju? Oko 100 tona građevinskog peska, nagomilanog visoko unutar običnog sivog silosa.

Ova zrna peska po svoj prilici mogu predstavljati jednostavan, isplativ način skladištenja energije kada je najpotrebnija.

Tim mladih finskih naučnika instalirao je prvu “peskovitu bateriju”, koja po gabaritima, ceni, pozitivnom uticaju na životnu sredinu daleko prevazilazi litijumske proizvode. Uneta struja zagreva pesak koji drži tu toplotu prilično dugo. Oslobađanje toplote iz “baterije” dešava se u vidu odašiljanja zagrejanog vazduha iz silosa.

Ovakav sistem grejanja mogao bi zimi da zagreva kuće, kancelarije, pa čak i bazene, u trenucima kada nema mnogo sunca ili vetra.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...