Produbljuje se jaz između bogatih i siromašnih Evropljana

U Nemačkoj akumulirano lično bogatstvo veće od 16 biliona evra

AnalizaEUNovacU fokusuVesti

6.1.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Nemačkoj akumulirano lično bogatstvo veće od 16 biliona evra U Nemačkoj akumulirano lično bogatstvo veće od 16 biliona evra
Nemačka je u samom vrhu u Evropi po ličnom bogatstvu akumuliranom u vrednosti većoj od 16 biliona evra, pokazalo je istraživanje švajcarskog instituta, naglašavajući... U Nemačkoj akumulirano lično bogatstvo veće od 16 biliona evra

Nemačka je u samom vrhu u Evropi po ličnom bogatstvu akumuliranom u vrednosti većoj od 16 biliona evra, pokazalo je istraživanje švajcarskog instituta, naglašavajući dalje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti lično bogatstvo raslo je u 2020. godini, prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja Evropska unija i Švajcarska, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nemačka prednjači u Evropi sa ličnim bogatstvom od 16,4 biliona evra, a slede Francuska s 12,6 biliona evra, te Britanija i Italija sa po deset biliona, pokazalo je istraživanje koje je obavio Redesigning Financial Services (RSF), institut sa sedištem u Cirihu.

Realni bruto domaći proizvod 16 zemalja EU i Švajcarske smanjen je u pandemijskoj 2020. godini 6,4 odsto, dok je lično bogatstvo poraslo 3,9 odsto, na rekordnih 69 biliona evra.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a takav će se trend po proceni autora istraživanja nastaviti.

Prema njihovom izveštaju o bogatstvu u Evropi, Nemačka je beležila i najveći broj milionera, njih 2,9 miliona, a slede je Britanija i Francuska sa po 2,5 miliona.

Švajcarska prednjači po udelu milionera, koji doseže 14,1 odsto, što znači da približno svaki sedmi građanin pripada toj grupi.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva. Tako je u vlasništvu najbogatijih deset odsto evropskih domaćinstava otprilike polovina neto evropskog bogatstva. Najbogatijih jedan odsto Evropljana vlasnici su 19 odsto ukupnog bogatstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...