Očekuje se da će ethereum 2.0 mreža biti utemeljena na PoS modelu

U oktobru zabeleženi novi rekordi na kripto tržištu

BerzaNovacSvetVesti

1.11.2021 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U oktobru zabeleženi novi rekordi na kripto tržištu U oktobru zabeleženi novi rekordi na kripto tržištu
Bitcoin, koji je ušao u oktobar na nivoima ispod 44.000 dolara, na kraju ovog meseca vredi oko 61.000 dolara. Reč je o rastu od... U oktobru zabeleženi novi rekordi na kripto tržištu

Bitcoin, koji je ušao u oktobar na nivoima ispod 44.000 dolara, na kraju ovog meseca vredi oko 61.000 dolara. Reč je o rastu od gotovo 40 odsto, koji bi bio i veći da rekord nije pratila korekcija naniže, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Kripto tržište raduje se novim rekordima, najviše zbog početka kotacije ETF fonda ProShares Bitcoin Strategy, koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin, na najvećoj svetskoj berzi u Njujorku (NYSE). ETF nudi ulagačima koji ne žele da otvore svoje račune u kriptovalutama izloženost bitcoinima ili terminima kojima se trguje na čikaškoj merkantilnoj berzi CME.

Druga najveća kriptovaluta, ethereum, takođe je doživela visok rast u oktobru, dostigavši vrednost od rekordnih 4.460 dolara u petak. U sredu je ethereum mreža dobila nadogradnju pod nazivom Altair, što je još jedan važan korak za konačno pokretanje ethereum 2.0 mreže, koja će se temeljiti na PoS mehanizumu (Proof-of-Stake) umesto na PoW (Proof-of-Work), što znači da će korisnici potvrđivati transakcije prema broju kovanica koje poseduju.

Trenutno, transakcije potvrđuju rudari koji se takmiče ko će prvi rešiti složene matematičke kriptografske jednačine, što, međutim, izaziva poprilične kritike zbog velike potrošnje energije. Prelazak s PoW modela na PoS smanjio bi pritisak na okolinu čak 99 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...