Za prva tri meseca 2023. Više od 11.000 radnika iz drugih država

U Srbiji prošle godine radne dozvole dobilo oko 35.000 stranaca

SrbijaVesti

10.4.2023 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Srbiji prošle godine radne dozvole dobilo oko 35.000 stranaca U Srbiji prošle godine radne dozvole dobilo oko 35.000 stranaca
Srbija je za prva tri meseca ove godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola, a prošle godine ukupno 35.168, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.... U Srbiji prošle godine radne dozvole dobilo oko 35.000 stranaca

Srbija je za prva tri meseca ove godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola, a prošle godine ukupno 35.168, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala…

Od 24. februara prošle godine, kada je počela vojna intervencija u Ukrajini, do 6. aprila ove godine državljnima Rusije izdato je 12.593 dozvole, od čega su 3.546 date ženama, piše Beta. U istom periodu dozvole za rad je dobilo 568 državljana Ukrajine od čega su 328 žene.

Strancima, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, dozvole za rad izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Uslovi dobijanja dozvola za rad i boravak stranaca u Srbiji, nakon usvajanja izmena Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, biće liberalizovani, dozvola će biti objedinjena, a izdavaće je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije će tada biti dužna da proceni ispunjenost uslova za zapošljavanje stranaca, kao i za izdavanje saglasnosti u slučaju promene poslodavca.

Stranci će, prema predloženim izmenama, elektronski zahtev za privremeni boravak i radnu dozvolu moći da dobiju u roku od 15 dana.

Predviđena olakšica je i da će, umesto dosadašnje jedne godine, pod određenim uslovima, privremeni boravak i radna dozvola moći odmah da se izdaju na period od tri godine.

Kada je u pitanju stalno nastanjenje na teritoriji Srbije, period boravka stranca koji se zahteva kao prethodni uslov, skraćen je sa dosadašnjih pet godina na tri godine, pri čemu se strancima sa stalnim nastanjenjem daje mogućnost slobodnog zapošljavanja.

Sindikati u Srbiji nezadovoljni su izmenom odgovarajućih zakona, a u izradi predloga izmena nisu učestovali jer ih Vlada Srbije nije pozvala.

Foto: Pixabay.com

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je za Betu da se taj sindikat ne protivi zapošljavanju stranaca u deficitarnim zanimanjima, ali da se boji da će stranci sve više zauzimati mesta domaćim radnicima.

„Nedavno je firma Aerodrom ketering otpustila preko noći domaće radnike jer su se bunili zbog neplaćenih doprinosa i na njihova mesta dovela radnike iz Indije“, rekao je Mihajlović.

On smatra da će Vlada Srbije, ako se usvoji izmenjeni Zakon o zapošljavanju stranaca sprovoditi pogubnu politiku i da će time samo ubrzati odlazak domaćih radnika u inostranstvo i da će se još više pogoršati demografija.

„Cilj Vlade Srbije je da se izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca nastavi sa politikom niskih cena rada i plata da bi time privlačila strane investitore“, rekao je Mihajlović.

Predsednica sindikata UGS „Nezavisnost“ Čedanaka Andrić rekla je da Vlada Srbije, kada je pripremala predlog izmena Zakona o zapošljavanju stranaca, nije konsultovala taj sindikat.

„Do sada nismo iznosili primedbe u javnost kao vid protesta, ali ćemo o njima govoriti na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) jer je Ministarstvo za rad predložilo da se to stavi na dnevni red sednice“, rekla je Andrić.

Šef pravnog tima u tom sindikatu Slađana Kiković rekla je da se predloženim izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca potpuno liberalizuje njihovo zapošljavanje u Srbiji i u velikom meri izjednačava sa statusom domaćih radnika.

„Uvođenjem elektronskog zahteva za radnu dozvolu proces njenog izdavanja se svodi na formu, a liberalizacija viznog režima u okviru Otvorenog Balkana omogućiće da preko zemalja te inicijative u Srbiju dolaze radnici iz drugiuh zemalja“, rekla je Kiković.

Dodala je da je za zapošljavanje pojedinih stranih lica, kao što su menadžeri, dovoljno za radnu dozvolu da poslodavac dostavi potvrdu da 90 dana nije otpustio ni jednog radnika. Kiković je rekla da su neke odredbe predloženih izmena Zakona o zapošljavanju stranaca u suprotnosti sa Zakonom o radu.

 • ELLA

  11.4.2023 #1 Author

  Lepo je što se zapošljava ju radnici ali trebalo je čuvati naše ljude ne oterati ih u inostranstvu lošim uslovima rada i ponižavajućim platama

  Odgovori

 • STEPA

  11.4.2023 #2 Author

  Prosto neverovatan broj, a mi toliko nezaposlenih.

  Odgovori

 • MAJA

  12.4.2023 #3 Author

  Ovo je nenormalno

  Odgovori

 • SHALIMAR

  15.4.2023 #4 Author

  Strancima uslovi odgovaraju cim dolaze u tolikom.broju…

  Odgovori

 • Vale

  30.4.2023 #5 Author

  Treba dati mogucnost da se zaposljavaju radnici iz inostranstva s tim da prvo najvise brige treba voditi o nasim radnicima, njihovim platama I uslovima poslovanja, kao sto i rade sve druge zemlje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.