NSZ najavila datume isplate

U sredu isplata naknade za nezaposlene

BankeNovacSrbijaVesti

20.4.2021 15:51 Autor: Julijana Vincan 3

U sredu isplata naknade za nezaposlene U sredu isplata naknade za nezaposlene
Isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima za mart vršiće se u sredu 21. aprila, dok će se martovske privremene novčane naknade licima koja žive... U sredu isplata naknade za nezaposlene

Isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima za mart vršiće se u sredu 21. aprila, dok će se martovske privremene novčane naknade licima koja žive na teritoriji AP Кosova i Metohije i izvan nje isplaćivati u četvrtak 22. aprila, i to preko Banke Poštanska štedionica, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Podsetimo pravo na novčanu naknadu ima nezaposleno lice koje je bilo obavezno osigurano 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci. Neprekidnim osiguranjem smatra se i prekid osiguranja kraći od 30 dana.

Nezaposlenom pripada novčana naknada od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako podnese zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja.

Pravo na novčanu naknadu ne može da ostvari zaposleni kome je radni odnos prestao njegovom voljom ili krivicom.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije navode da je od početka pandemije u martu 2020. bez posla ostalo oko 50.000 ljudi. Mnogi sindikati su tokom prethodne godine upozoravali da postoji tendencija države da se ovaj broj umanji i prikaže mnogo stabilnija slika nego što je to u realnosti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u poslednjem kvartalu 2019. iznosila je (9,7) približno isto kao i naredne godine (9,9). Sudeći po tim podacima, nezaposlenost konstantno opada poslednjih godina, a uprkos pandemiji u drugom kvartalu 2020. godine iznosila je čak 7,3 odsto. Zvanični broj nezaposlenih u poslednjem kvartalu bio je 321.000.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...