Južnoamerička država borila se sa visokom inflacijom pre globalne krize

Urugvajska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 9,25 odsto

BankeNovacVesti

18.5.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Urugvajska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 9,25 odsto Urugvajska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 9,25 odsto
Centralna banka Urugvaja povećala je referentnu kamatnu stopu na 9,25 odsto, a najavljenji troškovi kreditiranja će nastaviti da rastu sa pokušajima da se u... Urugvajska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu na 9,25 odsto

Centralna banka Urugvaja povećala je referentnu kamatnu stopu na 9,25 odsto, a najavljenji troškovi kreditiranja će nastaviti da rastu sa pokušajima da se u okviru monetarne politike suzbije inflacija. 

Zakonodavci su podigli ključne kamatne stope za tri četvrtine procentnog boda, a prognozira se da će se na narednim sastancima centralni bankari odlučiti za još dva povećanja za polovinu procentnog poena. Ovaj potez dolazi nakon aprilskog povećanja od 1,25 odsto, piše Bloomberg. 

Dalje zatezanje moglo bi “dovesti kamatne stope do nivoa koji su u skladu sa konvergencijom” inflatornih očekivanja i cilja centralne banke, saopšteno je iz ove institucije. 

Centralne banke u Južnoj i Severnoj Americi podižu troškove kreditiranja zbog rasta cena hrane i energenata do kojih je dovela inflacija. Urugvajska centralna banka, osim tih, suočava se i sa teškoćama kada je u pitanju suzbijanje inflacije koja je bila “hronično” visoka i pre rasta cena.

Potrošačke cene porasle su u aprilu za oko 9,4 odsto, što je iznad desetogodišnjeg proseka od 8,4 odsto.

  • MARKO7

    18.5.2022 #1 Author

    Pa to se iskreno od urugvajaca najviše i očekivalo….

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.5.2022 #2 Author

    samo stanovništvo svakoga dana sve teže živi, država će se još više zadužiti a sve to građani plaćaju

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.5.2022 #3 Author

    Maravno,sve po grbaci gradjana…

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.5.2022 #4 Author

    Sve po dzepu gradjana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...