Usvojeno više izmena i predloga

Vlada Crne Gore zadužila se sedam miliona evra za održavanje auto-puta

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

27.1.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Crne Gore zadužila se sedam miliona evra za održavanje auto-puta Vlada Crne Gore zadužila se sedam miliona evra za održavanje auto-puta
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o kreditnom zaduženju Monteputa kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), u visini od sedam miliona evra, kako bi se finansirala... Vlada Crne Gore zadužila se sedam miliona evra za održavanje auto-puta

Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o kreditnom zaduženju Monteputa kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), u visini od sedam miliona evra, kako bi se finansirala nabavka opreme i mehanizacije neophodne za održavanje deonice Smokovac – Mateševo auto-puta Bar – Boljare.

„Ovo zaduženje predviđeno je Finansijskim planom Monteputa za ovu godinu, na koji je vlada dala saglasnost”, saopštila je Vlada CG, a prenosi RTCG.

Kako su dodali, na sednici je usvojena i Informacija o sprovođenju Programa subvencionisanja računa za električnu energiju, čime je nastavljeno sa subvencionisanjem računa, koje će se primenjivati do 31. decembra ove godine.

Vlada je usvojila Informaciju o izgradnji prve faze luke Virpazar, sa pratećim objektima, koja se implementira u okviru INTERREG IPA projekta prekogranične saradnje Albanije, Crne Gore i Italije.

„U sklopu projekta, odobrena finansijska sredstva od 2,44 miliona evra usmerena su na pripremu projektne dokumentacije i izgradnju prve faze luke Virpazar”, naveli su iz vlade.

Kako su naglasili, Ministarstvo kapitalnih investicija pristupilo je izradi Idejnog rešenja Graničnog prelaza Virpazar, kao i Idejnog i Glavnog projekta prve faze Luke Virpazar.

“Razmatranjem primedbi na Elaborat procene uticaja na životnu sredinu, došlo se do zaključka da stavke koje se odnose na zonu zaštite lokacije i nulto stanje biodiverziteta, onemogućavaju realizaciju projekta u predviđenom roku”, obrazložili su iz Vlade Crne Gore.

Kako su dodali, vlada je zadužila nadležne institucije da se izjasne po spornim pitanjima i pronađu model za prevazilaženje svih zahteva koji osporavaju dalji tok primene projekta. Istakli su i da su doneli Program ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2024. godine.

“Dokument predstavlja osnovu za dijalog države sa državama članicama i institucijama Evropske unije (EU) o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi. PER je ključni dokument ekonomske politike zemlje”, rekli su iz Vlade.

Izmene i u obračunu državnih finansija

Usvojena je i Informacija o primeni Evropskog sistema računa 2010 (ESA 2010) metodologije u statistici državnih finansija.

“Vlada je, pored ostalog, zadužila ministarstvo da, u saradnji sa Upravom za statistiku i Centralnom bankom, pripremi izmene i dopune Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike”, istakli su iz vlade.

Na sednici je, kako su objasnili, usvojena Informacija o statusu realizacije projekta „Implementacija centralizovanog obračuna zarada“. Podsetili su i da projekat podrazumeva jedinstveno softversko rešenje za obračun zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, za razliku od dosadašnjeg modela po kojem resorno Ministarstvo vrši obračun za ograničen broj korisnika, dok sektori sa najvećim brojem zaposlenih samostalno obračunavaju zarade.

“Nakon instalacije softverskog rešenja, sistem će centralizovati obračun zarada za sve potrošačke jedinice budžeta, što će omogućiti znatno veći stepen kontrole, smanjiti stepen mogućih grešaka i automatizovati brojne procese koji se trenutno obavljaju manuelno“, saopšteno je iz Vlade CG.

Naglasili su i da je zaduženo više organa da, sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, koordiniraju proces prelaska obračuna zarada zaposlenih.

 • N.N.

  27.1.2022 #1 Author

  Strasno. To je previse

  Odgovori

 • VERA

  28.1.2022 #2 Author

  Da je za novi put pa u redu, ali za održavanje puta…puno je

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...