Prijava počinje 20. avgusta i trajaće do 20. septembra

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o pomoći za decu do 16 godina

Vesti

15.6.2023 16:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o pomoći za decu do 16 godina Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o pomoći za decu do 16 godina
Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, a kojim se predviđa... Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o pomoći za decu do 16 godina

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, a kojim se predviđa isplata po 10.000 dinara za svako dete, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tu pomoć može da dobije svako dete koje je državljanin Srbije, rođeno 21. novembra 2006. godine ili posle tog datuma.

To znači da su zakonskim predlogom obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

„Naša želja je bila da novac dobiju i deca koja su kada smo davali pomoći države za mlade imala 15 godina, pa nisu zadovoljavala uslove, a u međuvremenu su napunila 16 godina“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Predlogom zakona je definisano da pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj.

Foto: Freepik.com

Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor. Isplata novčane pomoći počeće od 25. septembra.

Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaocima novčane socijalne pomoći, 10.000 dinara za svako dete će biti uplaćeno bez podnošenja prijave.

Кao i u slučaju ranijih prijava građana za pomoći države, prijava na portalu Uprave za trezor će biti veoma jednostavna i trajaće svega nekoliko minuta, navelo je Ministarstvo finansija.

Кako je predviđeno, podnosilac prijave, odnosno majka, će unositi broj lične karte, svoj matični broj, matični broj za svako dete i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

Dodatno, samohrani otac treba, pored tih podataka, da podnese digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obavlja roditeljsko pravo.

Ukoliko je podnosilac prijave staratelj deteta treba da podnese i digitalizovanu kopiju pravosnažne odluke organa starateljstva kojom se dete za koje se isplaćuje novčana pomoć stavlja pod starateljstvo.

 • AJA

  15.6.2023 #1 Author

  Sjajna vest

  Odgovori

 • MAJA

  16.6.2023 #2 Author

  Sve dobro dodje

  Odgovori

 • SUNCE

  16.6.2023 #3 Author

  Besmisleno, obična šminka.

  Odgovori

 • MARA

  16.6.2023 #4 Author

  Trebalo bi i vise davanja da bude

  Odgovori

 • MAJA

  17.6.2023 #5 Author

  Kada ce to davati, od jeseni…A vauceri na 5000 opet spustili za turizam u Srbiji

  Odgovori

 • MODESTY

  17.6.2023 #6 Author

  Pomoć je mizerna,trebalo bi mnogo vise

  Odgovori

 • CIGI

  18.6.2023 #7 Author

  Pa da, krece predozborna kampanja

  Odgovori

 • Milica

  4.7.2023 #8 Author

  Bilo bi dobro da se poveća novčana pomoć

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...