Nastavljaju se previranja u nacionalnom energetskom preduzeću

Sindikat EPS-a najavljuje štrajk, smenjen direktor Tomašević

Srbija

15.6.2023 13:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Sindikat EPS-a najavljuje štrajk, smenjen direktor Tomašević Sindikat EPS-a najavljuje štrajk, smenjen direktor Tomašević
Radnici Elektroprivrede Srbije (EPS) stupiće u štrajk ako se ne poništi transformacija te kompanije u akcionarsko društvo, izjavio je danas Milan Đorđević, predstavnik sindikata... Sindikat EPS-a najavljuje štrajk, smenjen direktor Tomašević

Radnici Elektroprivrede Srbije (EPS) stupiće u štrajk ako se ne poništi transformacija te kompanije u akcionarsko društvo, izjavio je danas Milan Đorđević, predstavnik sindikata te kompanije.

„Ako Vlada Srbije do nedelje 18. juna ne ispuni zahteve radnika EPS-a da se poništi odluka o transformaciji te kompanije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, 19. juna počinju pripreme za donošenje odluke o generalnom štrajku“, najavio je Đorđević u izjavi za Betu.

Đorđević je rekao da je potpisao Sporazum sa vršiocem dužnosti direktora EPS-a Miroslavom Tomaševićem da kao predsednik sindikata zastupa radnike EPS-a, a da njegov upis u registar koči Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Odluka o štrajku u slučaju da se ne ispune zahtevi, među kojima je i zabrana izdvajanja imovine (hidroelektrana) radi privatizacije i formiranja zajedničkog preduzeća sa mađarskom kompanijom MVM, već je doneta u rudarskom basenu Kolubara, ostaje da se glasa o generalnom štrajku na nivou kompanije“, rekao je Đorđević.

Još je rekao da o zahtevima radnika već nekoliko dana razgovara sa predstavnicima vlasti i da je razgovarao sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, a danas ili sutra bi trebalo da razgovara i sa premijerkom Anom Brnabić.

„Vučić nam je dao garancije da se iz EPS-a neće izdvajati hidroelektrane da bi se formirala zajednička firma u skladu sa ponudom mađarske firme MVM koja upravlja elektroprivredom te zemlje“, rekao je Đorđević.

U isto vreme, beogradski Blic saznaje da je Vlada Srbije smenila v.d. direktora EPS-a Milorada Tomaševića. Novi vršilac dužnosti direktora EPS-a je Dušan Živković, dosadašnji menadžer za razvoj proizvodnje u EPS-u.

Kako je ranije najavljeno, novi Nadzorni odbor EPS-a, koji je imenovan prošle nedelje i koji čini sedmoro članova, od kojih troje Norvežanina, izabraće novog generalnog direktora u narednom periodu.

Tomašević je inženjer sa dugogodišnjim iskustvom rada u EPS-u. Godine 2017. bio je kandidat za mesto prvog čoveka energetskog giganta Srbije. Prethodno je bio i direktor za unapređenje sistema u TENT-u.

Novoizabrani direktor Dušan Živković je angažovan u EPS-u od 2007. godine, gde je do kraja 2013. godine bio menadžer sektora za investicije. Od novembra 2013. godine je radio kao asistent menadžera RES, a oko dve godine kasnije, u oktobru 2015. godine je prešao na poziciju menadžera za razvoj proizvodnje sa koje je izabran za novog v.d.

  • MAJA

    16.6.2023 #1 Author

    Ne zna se ko pije ko placa

    Odgovori

  • SUNCE

    16.6.2023 #2 Author

    To samo tako velike kompanije sa državnim vlasništvo mogu da imaju luksuz da smeju da imaju sindikat. Ostali robovi, čuti i radi.

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2023 #3 Author

    Da vidimo ko ce biti naslednik

    Odgovori

  • Jj992

    16.6.2023 #4 Author

    I tako se prodaje EPS.

    Odgovori

  • Dr Miggyy

    22.6.2023 #5 Author

    KUDA PLOVI BROD EPS-a??

    Period kada je inženjer elektrotehnike Miroslav Tomašević došao na čelu EPS-a, umesto pečenjara Grčića, EPS povratio „dušu“, ne uvozi se električna energija, a domaća proizvodnja raste. Sistem EPS-a, koga čine oko 70% termoelektrane, čija energetska efikasnost je pala ispod 25%, te poskupljuje proizvodnju. Sada kada je došla nova ministarka Đedović, koja pojma nema šta su termoelektrane, dovodi stručnjake iz Norveške, koja uglavnom ima hidroelektrane, a bajpasira naše eminentne doktore nauka, profesore i inženjere, kojima raspolaže Srbija i koji su bili digli performanse naših TE i HE do nekog normalnog nivoa. Propadanja EPS-a iz vremena ekonomistkinje prof. dr Zorane Mihajlović sada će se nastaviti pod vodstvom doktorke i bankarke Đedović. Šta nam je, to će nam i biti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...