Rusija predviđa rast prihoda od izvoza "crnog zlara" za 38 odsto

Vrednost barela Brent nafte ponovo iznad 95 dolara

SvetVesti

19.8.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vrednost barela Brent nafte ponovo iznad 95 dolara Vrednost barela Brent nafte ponovo iznad 95 dolara
Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 95 dolara, budući da su snažan pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i... Vrednost barela Brent nafte ponovo iznad 95 dolara

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 95 dolara, budući da su snažan pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i očekivanja da će se pred kraj godine smanjiti isporuke iz Rusije potisnuli u drugi plan strah od recesije. Rast cena se nastavlja i danas.

Cena barela referentne Brent nafte trenutno je 95,90 dolara, a u Njujorku se barelom WTI nafte trguje po ceni od 89,81 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Trgovci su juče bili ohrabreni podatkom iz izveštaja Vlade Sjedinjenih Američkih Država da su zalihe sirove nafte u ovoj zemlji prošle nedelje pale za 7,1 milion barela, a izvoz dostigao pet miliona barela dnevno, najvišu vrednost od kada Ministarstvo energetike objavljuje podatke, piše agencija Mina.

Podsticaj za rast cena pružila su i upozorenja da bi evropska zabrana uvoza ruske nafte i derivata mogla dramatično smanjiti snabdijevanje.

„Embargo Evropske unije (EU) prisiliće Rusiju da do kraja godine obustavi proizvodnju oko 1,6 miliona barela dnevno. U narednoj godini proizvodnja bi trebalo da poraste na dva miliona barela dnevno“, navodi u belešci konsultantska firma BCA Research.

Embargo EU na rusku naftu značajno će pritisnuti tržišta i podići cenu barela u Londonu do kraja godine na 119 dolara, predviđaju u firmi BCA Research.

Rusija pak predviđa rast proizvodnje i izvoza do kraja 2025. godine, prema dokumentu Ministarstva ekonomije koji je Reuters dobio na uvid.

Procenjuju i da će im prihodi od izvoza energenata porasti 38 odsto u ovoj godini, delimično i zato što bi trebalo da izvezu više nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije ni danas objavila cenu barela korpe nafte njenih članica. Prema poslednjim podacima cena barela OPEC nafte je iznosila 97,44 dolara.

  • ZVE84

    19.8.2022 #1 Author

    Sve u svemu gorivo je i dalje preskupo

    Odgovori

  • kaćica

    19.8.2022 #2 Author

    Nece oni to osetiti jer imaju veliku zaradu.

    Odgovori

  • GAGA

    19.8.2022 #3 Author

    To znaci da je litar nafte oko 0,6 dolara, tj oko 71 dinar, a kod nas je litar dizela 210 din. Masala

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    21.8.2022 #4 Author

    Ništa novo, još igra traje.

    Odgovori

  • HEPO

    1.10.2023 #5 Author

    Svaka cast Barel e

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...