Kina dala obećanje da će stabilizovati uzdrmana tržišta

Vrednost fjučersa na svetskim berzama ponovo raste

BerzaNovacSvetVesti

16.3.2022 14:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost fjučersa na svetskim berzama ponovo raste Vrednost fjučersa na svetskim berzama ponovo raste
Vrednost akcija naglo je skočila, a i fjučersi Sjedinjenih Američkih Država beleže rast nakon obećanja Kine da će stabilizovati uzdrmana tržišta. Prinosi američkog trezora... Vrednost fjučersa na svetskim berzama ponovo raste

Vrednost akcija naglo je skočila, a i fjučersi Sjedinjenih Američkih Država beleže rast nakon obećanja Kine da će stabilizovati uzdrmana tržišta. Prinosi američkog trezora su, pred donošenje odluke Federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa, stabilni.

Vrednost fjučersa u berzanskom indeksu Stoxx Europe 600 skočila je za 2,6 odsto. Cene ugovora u okviru tehnološkog Nasdaq 100 indeksa porasle su 1,8 odsto, dok je S&P 500 zabeležio rast od 1,3 odsto. Vrednost fjučersa u Dow Jones industrijskom indeksu viša je za 1,1 odsto.

Cene akcija kineskih kompanija koje su listirane u SAD takođe rastu, pri čemu konglomerat Alibaba Group i internet firma Baidu mogu da se pohvale rastom vrednosti od 20 odsto u predberzanskom trgovanju, dok su deonice kompanije Didi Global zabeležile rekordni skok od 40 odsto.

Azijsko-pacifički berzanski indeks kompanija listiranih na berzi u Hong Kongu napredovao je najviše od 2020. godine, pa beleži rast od tri odsto. Kineski tehnološki indeks porastao je rekordnih 20 odsto. MSCI svetski indeks viši je za 1,1 odsto.

Kina je obećala da će sprovesti politiku kojom će podstaći finansijska tržišta i ekonomski rast u pokušaju da ublaži zabrinutost vezanu za sektor nekretnina, prekookeansko listiranje kompanija i rigoroznih mera za internet kompanije.

Tržište kapitala u Kini i Hong Kongu bilo je pod pritiskom – u prva dva dana ove nedelje je izgubilo 1,5 biliona dolara. Uzrok tome su špekulacije da veze Pekinga i Rusije mogu izazvati oštru reakciju SAD.

  • ZVE84

    20.3.2022 #1 Author

    Kina je kao i uvek najveća svetska ekonomska sila

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #3 Author

    Verujem da ce ispuniti sto je obecala!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...