Evropske berze u plusu

Pad ključnih Wall Street indeksa uoči sednice američke centralne banke

BerzaNovacSvetVesti

15.3.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad ključnih Wall Street indeksa uoči sednice američke centralne banke Pad ključnih Wall Street indeksa uoči sednice američke centralne banke
Wall Street je noćas zabeležio pad glavnih indeksa. S&P 500 indeks je pao jer su uoči sednice čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed)... Pad ključnih Wall Street indeksa uoči sednice američke centralne banke

Wall Street je noćas zabeležio pad glavnih indeksa. S&P 500 indeks je pao jer su uoči sednice čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) pod pritiskom bile akcije u tehnološkom i drugim sektorima kojima će najviše štetiti povećanje kamatnih stopa.

Dow Jones je ostao gotovo nepromenjen, na 32.945 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,74 odsto, na 4.173 poena, a Nasdaq indeks 2,04 odsto, na 12.581 bod, prenosi agencija Mina.

Trend klizanja S&P 500 indeksa ušao je u treću nedelju, što je posledica nesigurnosti ulagača zbog rata u Ukrajini, ali i neizvjesnosti po pitanju zaoštravanja monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama.

Danas počinje dvodnevna sednica čelnika Fed-a, a njihove odluke biće objavljene sutra.

Gotovo je sigurno da će, prvi put nakon tri godine, Fed povećati ključne kamatne stope, s obzirom na to da se već mesecima inflacija u SAD kreće na najvišim nivoima u 40 godina, blizu osam odsto.

Većina analitičara očekuje da će Fed povećati kamate 0,25 procentnih bodova. Međutim, zbog visoke inflacije, koja bi zbog nedavnog snažnog rasta cena energenata i sirovina u narednom periodu mogla dodatno ojačati, moguće je i agresivnije povećanje kamata.

Pad S&P 500 indeksa najviše je posledica pritiska na akcije u tehnološkom sektoru. Više kamate negativno utiču na tehnološke i druge akcije zasnovane na rastu jer njihove valuacije više zavise od budućeg toka gotovine.

„Svedoci smo rotacije iz sektora temeljenih na rastu u one koji se temelje na vrednosti, a puno toga povezano je s kretanjem kamatnih stopa. Tržište akcija je pred izazovima, a današnje trgovanje je primer toga“, komentar je portfelj menadžera u firmi Kingsview Investment Management, Pola Nolta (Paul Nolte).

Oštro su, u proseku 2,9 odsto, pale i cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte ispod 110 dolara po barelu.

Još pre nedelju dana cena barela dostigla je zbog rata u Ukrajini 139 dolara, to jest najviši nivo od 2008. godine.

A na evropskim berzama cene akcija su u ponedeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto, na 7.193 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,21 odsto, na 13.929 poena, a pariski CAC 1,75 odsto, na 6.369 bodova.

  • SANJA

    15.3.2022 #1 Author

    Neke alcije skacu neke padaju,berza…

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2022 #2 Author

    Zbog cele situacije nista nije sigurno tako da odredjene padaju,a neke basnoslovno rastu…

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #3 Author

    Berza je uvek u plusu i na patnji naroda se zarađuje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...