vodeći berzanski indeksi opet su u padu

Wall Street strepi od izveštaja o inflaciji i kvartalnih kompanijskih rezultata

BerzaNovacSvetVesti

12.7.2022 10:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street strepi od izveštaja o inflaciji i kvartalnih kompanijskih rezultata Wall Street strepi od izveštaja o inflaciji i kvartalnih kompanijskih rezultata
Na kraju jučerašnjeg trgovačkog dana na Wall Streetu berzanski indeksi su zabeležili pad, nakon prošlonedeljnog rasta, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči objavljivanja izveštaja... Wall Street strepi od izveštaja o inflaciji i kvartalnih kompanijskih rezultata

Na kraju jučerašnjeg trgovačkog dana na Wall Streetu berzanski indeksi su zabeležili pad, nakon prošlonedeljnog rasta, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči objavljivanja izveštaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones je oslabio 164 boda ili 0,52 odsto, na 31.173 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 odsto, na 3.854 poena, a Nasdaq indeks 2,26 odsto, na 11.372 boda, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Nakon rasta zabeleženog krajem prošle sedmice, indeksi su izgubili deo tih dobitaka jer ulagači ne žele da rizikuju uoči objave izveštaja o potrošačkim cenama u SAD, koji bi mogao znatno da utiče na smer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u junu inflacija dodatno ubrzala s 8,6 odsto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 odsto na godišnjem nivou. Bio bi to novi najviši nivo inflacije u više od 40 godina, što je najviše posljedica rasta cena energenata i poremećaja u lancima nabavke.

“Tržište se pozicionira za izveštaj o inflaciji. Nadamo se usporavanju, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve, na ublažavanje tempa zaoštravanja monetarne politike. S druge strane, puno je razloga da se očekuje zadržavanje inflacije na visokim nivoima i da će Fed i dalje biti agresivan”, kazao je strateg u firmi U.S. Bank Wealth Management Rob Havort (Rob Haworth).

U nastojanju da suzbije inflaciju, Fed je povećala u junu ključne kamatne stope 0,75 odsto, a očekuje se da će to učiniti i u julu. Zbog toga rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspeti ‘mekano’ prizemljiti ekonomiju ili je gurnuti u recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih finansijskih izvještaja kompanija.

U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom kvartalu objaviće velike američke banke, a pre toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o daljim očekivanjima, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta privrede i poremećaje u nabavnim lancima.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,4 odsto, na 12.832 boda, a pariski CAC 0,61 odsto, na 5.996 bodova. Londonski FTSE stagnirao je na 7.196 bodova.

  • GOCA BG

    12.7.2022 #1 Author

    Kratak oporavak su imali,sada slede novi sunovrati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...