Čelnici dve azijske zemlje sastali se u Pekingu

Zajednički projekat nadgradnje brze pruge Pakistana i Kine vredan skoro 10 milijardi dolara

InfrastrukturaInvesticijeSvetVesti

2.11.2022 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zajednički projekat nadgradnje brze pruge Pakistana i Kine vredan skoro 10 milijardi dolara Zajednički projekat nadgradnje brze pruge Pakistana i Kine vredan skoro 10 milijardi dolara
Kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) i pakistanski premijer Šehbaz Šarif (Shehbaz Sharif) dogovorili su se da se sastanu u Pekingu kako bi pokrenuli... Zajednički projekat nadgradnje brze pruge Pakistana i Kine vredan skoro 10 milijardi dolara

Kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) i pakistanski premijer Šehbaz Šarif (Shehbaz Sharif) dogovorili su se da se sastanu u Pekingu kako bi pokrenuli projekat nadgradnje brze pruge čija bi vrednost mogla dostići 9,85 milijardi dolara. Ovaj dogovor sklapa se u trenutku kada druga ekonomija sveta pokušava da uspori davanje pozajmica zbog zabrinutosti za privredni rast.

Dve države dogovorile su se da započnju rad na “Glavnoj liniji 1”, navodi se u saopštenju iz Šarifove kancelarije. Ova pruga je opisana kao “veoma važan strateški projekat”.

U okviru njega 1.872 kilometra pruge od Karačija do Pešavara iz kolonijalnog perioda biće nadgrađeno kako bi njom saobraćali brzi vozovi. Ranije ove nedelje Vlada Pakistana je formalno odobrila ovaj projekat, čije se pokretanje razmatralo godinama, ali nije rečeno kako će se on finansirati niti su dati bilo kakvi tehnički detalji, piše Bloomberg.

Zvaničnici iz Pakistana su ranije izavili da očekuju da će za nadgradnju dobiti pozajmice od Kine. Iz Sjedinjenih Američkih Država ranije je upućena kritika na račun Kine zbog korišćenja “dužničke diplomatije” s ciljem da zemlje u razvoju postanu zavsnije od Pekinga. Ipak, Kina je ranije ove godine, zbog rasta dugovanja i privrednog usporavanja, odložila pomoć Pakistanu i smanjila broj pozajmica u Africi. 

Kina poseduje oko 30 odsto stranih dugova Pakistana, uključujući i državne komercijalne banke, navodi se u septembarskom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda. 

U junu je agencija Moody’s Investors Service smanjila svoje izglede za Pakistan sa stabilnih na negativne, ukazujući na zabrinjavajuće finansijske podatke.

U toku razgovora Si i Šarif su se dogovorili da utvrde detalje u vezi sa prugom u Karačiju. Kineski predsednik je takođe naveo da će njegova država obezbediti 500 miliona juana (68,7 miliona dolara) za obnovu Pakistana nakon poplava koje su u toku leta pogodile ovu zemlju. 

Centralne banke dve zemlje potpisale su memorandum o saradnji kada je u pitanju kliring juana u Pakistanu, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine.

Šarifova dvodnevna poseta Pekingu se uskoro završava. Kina je ove nedelje ugostila veliki broj stranih državnika, a Si započinje treći mandat tokom kojeg je obećao da će povećati globalni uticaj svoje nacije.

  • BIJUTI27

    2.11.2022 #1 Author

    Kineska posla.. Oni grade, dok im drugi rade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...