Evropske rezerve gasa na minimumu

Direktor IEA okrivio Rusiju za gasnu krizu u Evropi

AnalizaBiznisInfrastrukturaU fokusu

12.1.2022 18:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Direktor IEA okrivio Rusiju za gasnu krizu u Evropi Direktor IEA okrivio Rusiju za gasnu krizu u Evropi
Prvi čovek Međunarodne agencije za energetiku (IEA) okrivio je Rusiju za pogoršanje evropske krize prirodnog gasa, rekavši u sredu da visoke cene i niski... Direktor IEA okrivio Rusiju za gasnu krizu u Evropi

Prvi čovek Međunarodne agencije za energetiku (IEA) okrivio je Rusiju za pogoršanje evropske krize prirodnog gasa, rekavši u sredu da visoke cene i niski nivoi skladištenja u velikoj meri potiču od ponašanja državnog snabdevača gasom, Gazproma.

Rusija bi mogla da pošalje do trećine više gasa kroz postojeće gasovode, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor organizacije sa sedištem u Parizu, prenosi ABC News. Prema njegovim rečima, to bi iznosilo oko 10 odsto dnevne evropske potrošnje, a to bi moglo da pokrije nedostatak gasa u slučaju hladnije zime.

„Što se tiče evropskog gasa…verujemo da postoje jaki elementi zategnutosti na evropskim tržištima gasa zbog ponašanja Rusije. Za razliku od drugih, kao što su Norveška, Alžir i Azerbejdžan, koji povećavaju svoje isporuke u Evropu, Gazprom je smanjio izvoz u Evropu za 25 odsto u četvrtom kvartalu u poređenju sa prethodnom godinom, uprkos visokim tržišnim cenama“, rekao je Birol.


Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da je Gazprom ispunio svoje obaveze po dugoročnim ugovorima i za visoku cenu gasa okrivio evropsku odluku da se okrene kupovini po promenjljivim kratkoročnim tržišnim cenama. Drugi faktori koji su doprineli niskim rezervama gasa u Evropi su hladna prošla zima, manje energije iz obnovljivih izvora i jaka letnja potražnja u Aziji.

Nivoi gasa u podzemnim skladištima, što je primarni način na koji komunalna preduzeća zadovoljavaju porast potražnje za grejanjem i električnom energijom, su na 50 odsto kapaciteta, dok je istorijski prosek 70 odsto. „Neizvesnost u vezi sa cenama i snabdevanjem i dalje je velika, a veći deo grejne sezone tek predstoji“, rekao je Birol.

On je rekao da Gazprom stoji iza većeg dela nižih rezervi u skladištima, iako poseduje svega 10 odsto kapaciteta u Evropi. Birol je na uporno insistiranje novinara izjavio da se „sadašnji mali dotok ruskog gasa u Evropu podudara sa pojačanim tenzijama oko Ukrajine“.

Gazprom je saopštio da su zalihe u podzemnim skladištima gasa u Evropi na najnižem nivou u dugogodišnjoj istoriji posmatranja, a iz njih je povučeno više od polovine rezervu uskladištenih prošle godine, prenosi TASS. Kako je precizirano Evropa je iz svojih podzemnih skladišta povukla 26,6 milijardi kubnih metara gasa do 10. januara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...