u bergenu i stavangeru 100 procenata

Gotovo 90 odsto taksija u Norveškoj čine e-automobili

AutomobiliLifestyle

27.1.2024 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Gotovo 90 odsto taksija u Norveškoj čine e-automobili Gotovo 90 odsto taksija u Norveškoj čine e-automobili
Od svih novih taksija registrovanih 2023. godine u Norveškoj, 88 odsto njih su bili na električni pogon. To znači da je udeo e-taksija bio... Gotovo 90 odsto taksija u Norveškoj čine e-automobili

Od svih novih taksija registrovanih 2023. godine u Norveškoj, 88 odsto njih su bili na električni pogon. To znači da je udeo e-taksija bio nešto veći od 82,4 odsto svih novih registracija automobila.

Devet od deset novih taksija kupljenih u Norveškoj prošle godine bili su električni, a u Bergenu i Stavangeru sva nova taksi vozila su na električni pogon, prenosi auto-portal Electrive.

U Trondhajmu je udeo novih taksi automobila na struju bio 97 odsto, dok je u glavnom gradu Oslu bio 90 odsto, pokazuju podaci Norveške uprave za javne puteve.

Inače, Hamburg je bio prvi nemački grad koji je pokrenuo ofanzivu e-taksija. Od 2025. tamo će biti licencirane samo taksi vozila na električni pogon.

Razlog zbog koga je sve više EV taksija je to što su mnoge okružne administracije postavile rokove da oni moraju biti električni.

Pojedini predstavnici taksista zabrinuti su zbog dostupnosti dovoljnih kapaciteta za punjenje.

Ubedljivo najprodavaniji model bio je Tesla Model Y, koji je zabeležio 1.366 novih registracija u Norveškoj u decembru i 23.085 za celu godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.