Implozija wash trade-ova na centralizovanim berzama

Mark Kjuban: Moguć novi skandal na tržištu kriptovaluta

Hi-techLifestyle

6.1.2023 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mark Kjuban: Moguć novi skandal na tržištu kriptovaluta Mark Kjuban: Moguć novi skandal na tržištu kriptovaluta
Milijarder i investitor u kriptovalute Mark Kjuban (Mark Cuban) potpuno je siguran da će doći do novih skandala u kriptoindustriji, samo ne zna kada... Mark Kjuban: Moguć novi skandal na tržištu kriptovaluta

Milijarder i investitor u kriptovalute Mark Kjuban (Mark Cuban) potpuno je siguran da će doći do novih skandala u kriptoindustriji, samo ne zna kada tačno.

On smatra da će se taj novi skandal pojaviti u obliku implozije takozvanih wash trade-ova (situacija kada na berzi jedan investitor istovremeno kupuje i prodaje istu hartiju od vrednosti) na centralizovanim berzama, prenosi SEEbiz.

„Mislim da je sledeća moguća implozija otkrivanje i uklanjanje ispranih trgovina na berzama“, izjavio je vlasnik košarkaškog kluba Dallas Mavericks u intervjuu za TheStreet.

„Navodno postoje desetine miliona dolara u trgovini i likvidnosti za tokene koji imaju vrlo malo pokriće. Ne vidim kako mogu biti tako likvidni. Nemam ništa konkretno da ponudim u prilog svojoj pretpostavci“, naglasio je Kjuban.

Lažna trgovina, nezakonita praksa, sastoji se od stvaranja veštačkog interesa oko finansijskog proizvoda, kripto tokena ili kovanice u ovom slučaju, kako bi se ostvario profit. Ovaj oblik „pump-and-dump“ šeme raširen je u industriji kriptovaluta.

U osnovi, prevarant/trgovac kupuje i prodaje iste tokene, stvarajući veštački obim trgovanja oko te kriptovalute. Prevarant podstiče pozitivne komentare na društvenim mrežama o tokenu, ostavljajući drugim trgovcima utisak da je token popularan i da postoji velika potražnja.

To posledično stvara veći interes za takav token, podižući njegovu cenu. Prevaranti naposletku likvidiraju svoje pozicije na vrhuncu potražnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...