Tope se prinosi tehnoloških akcija

April, najgori mesec za Nasdaq indeks od 2008. godine

AnalizaBerzaNovacPoslovanjeU fokusu

30.4.2022 13:25 Autor: Vladimir Jokanović 6

April, najgori mesec za Nasdaq indeks od 2008. godine April, najgori mesec za Nasdaq indeks od 2008. godine
Berzanski indeks Nasdaq Composite pretrpeo je najteže jednomesečno slabljenje od globalne finansijske krize 2008. godine, jer je zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa i usporavanja... April, najgori mesec za Nasdaq indeks od 2008. godine

Berzanski indeks Nasdaq Composite pretrpeo je najteže jednomesečno slabljenje od globalne finansijske krize 2008. godine, jer je zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta pogoršana izveštajima o poslovanju tehnoloških giganata kao što su Amazon, Apple i Netflix.

Indeks kojim dominira tehnologija oslabio je u petak za oko 4,2 procenta nakon izveštaja o rezultatima kompanija Amazon i Apple u prvom kvartalu. Ukupni pad vrednosti Nasdaq indeksa u aprilu dostigao je 13,3 odsto, što je najgori mesečni pad od oktobra 2008. godine i kolapsa investicione banke Lehman Brothers, prenosi Financial Times.

Nasdaq je izgubio više od pet milijardi dolara ukupne tržišne vrednosti u odnosu na svoj maksimum u novembru prošle godine. Analitičari Bank of America ocenili su raspoloženje investitora u petak kao „užasno“.

Najvrednija američka kompanija Apple prijavila je u četvrtak veće tromesečne prihode od očekivanih, ali je upozorila da bi je problemi u lancu snabdevanja i zatvaranje kineskih fabrika mogli koštati do osam milijardi dolara u drugom kvartalu.

Amazon je prijavio pad onlajn prodaje i najsporiji kvartalni rast prihoda. Akcije Amazona oslabile su u petak za 14 odsto, a akcije Apple-a pale su za 3,7 procenata.

Izvor: Google

Padovi visokog profita opteretili su berzu uprkos relativno pozitivnoj sezoni zarada kompanija izlistanih u okviru šireg S&P 500 indeksa, ali je u petak i ovaj indeks oslabio za 3,6 odsto. U aprilu, koji je najgori mesec od početka pandemije korona virusa 2020. godine, S&P 500 je izgubio 8,8 odsto vrednosti.

Evropski indeksi u kojima manje dominira tehnologija prošli su bolje, sa indeksom Stoxx 600 koji je u petak ojačao za 0,7 odsto, dok je njegov ukupni pad u aprilu svega 1,2 odsto. Analitičari objašnjavaju da je dominacija tehnološkog sektora američki fenomen, kao i da akcije kompanija Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Alphabet, Meta i Netflix čine oko četvrtinu vrednosti S&P 500.

Mnogi investitori u Evropi uglavnom su fokusirani na Kinu, koja je pokretač globalnog rasta, ocenjuju stručnjaci. Oni navode da je evropskim tržištima u petak pomogla nada da će kineske vlasti preduzeti mere kako bi zaštitile ekonomiju od daljeg zatvaranja zbog širenja korona virusa. Naime, Peking je obećao da će „pojačati makro prilagođavanja“ i „postići godišnje ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja“.

S druge strane, Forbes predviđa da će na njujorškoj berzi doći do „paničnog rasprodavanja imovine“ zbog straha investitora koji gube nadu. „Strah dolazi, a panična prodaja će verovatno odmah uslediti“, navodi Forbes.

Magazin dodaje da prinosi na akcije nastavljaju da se tope, kao i da je realna mogućnost da će panična prodaja uslediti već iduće nedelje, a gotovo izvesno je da će se nastaviti u tekućem kvartalu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...