Uoči sastanka Feda 19. i 20. septembra

Američko tržište ne očekuje povećanje kamatne stope u septembru

AnalizaBankeU fokusu

15.9.2023 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američko tržište ne očekuje povećanje kamatne stope u septembru Američko tržište ne očekuje povećanje kamatne stope u septembru
Američke Federalne rezerve ostaviće svoju referentnu kamatnu stopu nepromenjenom na kraju svog političkog sastanka od 19. do 20. septembra, očekuju ekonomisti, koji veruju da... Američko tržište ne očekuje povećanje kamatne stope u septembru

Američke Federalne rezerve ostaviće svoju referentnu kamatnu stopu nepromenjenom na kraju svog političkog sastanka od 19. do 20. septembra, očekuju ekonomisti, koji veruju da će Fed sačekati drugi kvartal iduće godine da bi počeo da snižava nivo kamatne stope.

Predsednik Feda Džerom Paul (Jerome Powell) najavio je u avgustu da će kamatne stope ostati visoke u dužem vremenskom periodu, kao i da bi moglo da bude potrebno još jedno povećanje kamatne stope da bi se inflacija svela na ciljana dva odsto ili manje, prenosi Reuters.

Članovi Fedovog Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), uključujući one koji su zagovarali povećanja, ukazali su na mogućnost odlaganja još jednog povećanja kamatne stope kako bi se omogućilo više vremena za procenu uticaja kumulativnih 5,25 odsto kamatne stope koja je rasla od marta prošle godine.

Više od 95 odsto ekonomista u anketi agencije Reuters od 7. do 12. septembra predviđalo je da će američka centralna banka sledeće nedelje zadržati stopu federalnih fondova u sadašnjem rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Istovremeno, oko 20 odsto anketiranih ekonomista predvidelo je još najmanje jedno povećanje kamatne stope pre kraja tekuće godine. Iako je do sada došlo do značajnog napretka u pogledu obuzdavanja inflacije, Fed to neće moći da uzme zdravo za gotovo, ocenjuju stručnjaci.

Foto: Tanjug/AP

FOMC će održati još tri sastanka do kraja tekuće godine, a potencijalno povećanja kamatnih stopa očekuje se u novembru. Očekivanja tržišta sugerišu da će na septembarskom i decembarskom sastanku biti zadržan status kvo po pitanju kamatnih stopa, prenosi Investing.

Planirano je da Fed objavi svoje odluke u vezi sa kamatnim stopama za ovu godinu 20. septembra, 1. novembra i 13. decembra. Pored odluka o kamatnim stopama, ažurirane informacije o ekonomskim prognozama Feda, uključujući projekcije kamatnih stopa, biće obezbeđene tokom sastanaka u septembru i decembru, dok će zapisnici sa sastanaka biti objavljeni tri nedelje posle zasedanja.

Primarni ciljevi Feda su kontrola inflacije i održavanje pune zaposlenosti. Od 2021. godine napori američke centralne banke usmereni su na suzbijanje inflacije uz održavanje otpornog tržišta rada. Međutim, sa inflacijom u avgustu na godišnjoj stopi od 3,7 odsto i ranim znakovima slabljenja tržišta rada, postoji potreba da se uravnoteže dva cilja.

Trenutno raspoloženje na tržištu ukazuje da će kamatne stope ostati nepromenjene na sastancima Feda u septembru i decembru, a procenjena verovatnoća povećanja u novembru je oko 40 odsto. Ova verovatnoća bi mogla da poraste ukoliko se inflacija ne bude smanjila i ako tržište rada ostane snažno.

Nedavne izjave zvaničnika Feda upućuju na strpljenje, upravljanje rizikom i zavisnost od podataka u upravljanju monetarnom politikom sa visokim kamatnim stopama. Iako je u junu izgledalo da je još jedno povećanje kamatnih stopa ove godine neminovno, ta mogućnost je još neizvesna i u velikoj meri zavisi od novih ekonomskih podataka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.