Potpisan ugovor o kupovini 54 odsto udela

Indijska kompanija Sona Comstar preuzima većinski deo srpskog Novelica za 40,5 miliona evra

Firme u fokusuHi-techInovacijeInvesticije

10.1.2023 14:39 Autor: Julijana Vincan 3

Indijska kompanija Sona Comstar preuzima većinski deo srpskog Novelica za 40,5 miliona evra Indijska kompanija Sona Comstar preuzima većinski deo srpskog Novelica za 40,5 miliona evra
Jedan od vodećih svetskih provajdera automobilskih tehnoloških rešenja, indijska kompanija Sona Comstar (Sona BLV Precision Forgings doo), saopštila je da je potpisala ugovor o... Indijska kompanija Sona Comstar preuzima većinski deo srpskog Novelica za 40,5 miliona evra

Jedan od vodećih svetskih provajdera automobilskih tehnoloških rešenja, indijska kompanija Sona Comstar (Sona BLV Precision Forgings doo), saopštila je da je potpisala ugovor o kupovini 54 odsto udela u srpskoj kompaniji Novelic, koja se bavi proizvodnjom naprednih sistema za pomoć vozačima (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS).

Novelic, koji su 2012. godine osnovali Darko Tasovac, Veljko Mihajlović, i Veselin Branković, dobija novog većinskog vlasnika za 40,5 miliona evra. Osnivači će zadržati udeo od 46 procenata i nastaviti da vode kompaniju, a očekuje se da će akvizicija doprineti rastu zarade po akciji Sona Comstara u prvih 12 meseci.

Procena indijske kompanije je da je Novelic jedna od retko profitabilnih, visokotehnoloških i brzorastućih kompanija na tržištu ADAS senzora. Očekuje se da će ukupni prihodi Novelica u 2022. godini iznositi 9,3 miliona evra, a neto dobit 2,5 miliona evra.

Takođe je naglašeno da su senzori kategorija koja se brzo razvija u automobilskoj industriji, sa potencijalnom veličinom tržišta većom od 40 milijardi evra u 2030. godini.

Očekuje se da će ugovor između dve kompanije biti zaključen do četvrtog kvartala 2023. godine, a ukupna vrednost Novelica nakon transakcije procenjena je na 75 miliona evra.

Precizirano je i da će indijska kompanija 40,5 miliona evra isplatiti u tri navrata. Po zaključenju ugovora biće isplaćeno 60 odsto iznosa, dok će još po 20 odsto biti isplaćeno nakon 12 meseci i 24 meseca.

U kompaniji Novelic trenutno je zaposleno više od 130 inženjera, a kompozitna mera godišnjeg rasta (CAGR pokazatelj) u poslednjih sedam godina iznosi 50 odsto. Novelic ima kancelarije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U saopštenju se napominje da je srpska kompanija bila profitabilna svake godine od svog osnivanja.

„Počeli smo kao petočlani tim, a danas imamo preko 160 zaposlenih, među kojima je 130 inženjera i 10 doktora nauka, koji razvijaju platforme proizvoda na raznim evropskim lokacijama. Uspeli smo to pružajući vrednost našim klijentima i generišući i povećavajući prihode i profit iz godine u godinu. Za prelazak u sledeću fazu našeg rasta, oduševljeni smo što imamo strateškog partnera Sona Comstar, koji deli istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koji će nas podržati u proširenju našeg poslovanja“, izjavio je suosnivač i tehnički direktor Novelica Veljko Mihajlović.

Generalni direktor Sona Comstara Vivek Vikram Sing (Vivek Vikram Singh) istakao je da Novelic nudi snažne potencijale za rast na srednji rok.

Ovom akvizicijom našoj tehnološkoj ponudi dodali smo vodeću tehnologiju radarskog senzora u kabini. Povećanje autonomije i automatizacije vozila je nova tehnološka revolucija u našoj industriji. Kao što smo uradili sa električnim vozilima 2016. godine, činimo značajan korak u pravcu autonomnog električnog vozila. Pored veština koje poseduju na planu tehnologija, Novelic je jedinstven i u pristupu profitabilnosti i održivom rastu. Na mnogo načina Novelic ima isti pogled kao i Sona na novac, tehnologiju i rast“, istakao je Sing.

Sona Comstar je jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti automobilske tehnologije i vodeći je dobavljač za brzorastuće globalno tržište električnih vozila (EV). Kompanija je osnovana 1995. godine sa sedištem u Gurugramu u Indiji. Prvenstveno se bavi projektovanjem, proizvodnjom i isporukom visokokonstruisanih, kritičnih automobilskih sistema i komponenti za OEM proizvođače automobila.

NOVELIC DOO BEOGRAD-ZVEZDARA

VELJKA DUGOŠEVIĆA 54, 11000 Beograd, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
6.063.252,82 (2021)
Broj zaposlenih:
103 (2021)
 • Anna

  10.1.2023 #1 Author

  Nisam ubeđena da je saradnja sa indijskom kompanijom dobro rešenje, naročito ako su oni većinski vlasnici. Nadam se iskreno da nisam u pravu i da grešim.

  Одговори

 • Emilija

  10.1.2023 #2 Author

  Sve je to lepo zbog inovacija ali vecinsko vlasnistvo stranaca nije bas idealno resenje

  Одговори

 • GOCA BG

  10.1.2023 #3 Author

  Samo da nisu vecinski vlasnici,sve ostalo je ok…

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...