Najteže do zajmova dolaze male kompanije

Zahtevi za „korona kredite“ na čekanju već sedam meseci, Fond za razvoj tvrdi da će „biti obrađeni ove godine“

BankeNovacPoslovanjePreduzetnik

22.7.2021 14:01 Autor: Ljiljana Begović 0

Zahtevi za „korona kredite“ na čekanju već sedam meseci, Fond za razvoj tvrdi da će „biti obrađeni ove godine“ Zahtevi za „korona kredite“ na čekanju već sedam meseci, Fond za razvoj tvrdi da će „biti obrađeni ove godine“
Svim preduzetnicima koji su se prošle godine prijavili za kredite za održavanje likvidnosti i finansijsku podršku zbog otežanih uslova poslovanja usled pandemije virusa Covid-19,... Zahtevi za „korona kredite“ na čekanju već sedam meseci, Fond za razvoj tvrdi da će „biti obrađeni ove godine“

Svim preduzetnicima koji su se prošle godine prijavili za kredite za održavanje likvidnosti i finansijsku podršku zbog otežanih uslova poslovanja usled pandemije virusa Covid-19, zahtevi bi trebalo da budu obrađeni tokom 2021. godine.

“Prema zakonu koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da budu obrađeni svi primljeni zahtevi privrednih subjekata”, kažu za Biznis.rs iz Fonda za razvoj.

Pravo na korišćenje sredstava na osnovu ovog zakona imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mali i srednji privredni subjekti koji su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su Fondu podneli zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine.

Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava, odobravaju se pod sledećim uslovima:

  • Rok otplate je do 48 meseci koji uključuje grejs period do 18 meseci
  • Kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou
  • Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima

Minimalni iznos kredita za jednog korisnika zajma za privredna društva je 1.000.000 dinara, a za preduzetnike, zadruge i privredne subjekte registrovane u odgovarajućem registru 200.000 dinara.

Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je do 10 miliona dinara, za mala pravna lica do 60 miliona dinara, a za srednja pravna lica do 100 miliona dinara.

Ovakvi krediti, posebno sa povoljnim kamatnim stopama, značajni su naročito za male kompanije, koje često imaju probleme sa odobravanjem kredita, zbog obaveznih sredstava obezbeđenja, kao što su garancije ili hipoteke.

Iz Udruženja banaka Srbije (UBS) za naš portal kažu da je priroda kreditne podrške malim i srednjim preduzećima veoma specifična.  

“Najčešće je reč o poslovnim subjektima koji imaju skromnu kapitalnu bazu, relativno kratku istoriju poslovanja, skromne godišnje iznose prihoda i profita, sekundarnu ulogu u pripadajućoj delatnosti. Osim toga, veoma često se susreću sa brojnim finansijskim teškoćama, naročito u početnim periodima poslovanja. Samim tim se veoma često pojavljuju kao tražioci odgovarajućeg iznosa sredstava“, navode iz UBS.

Foto: Pixabay.com

Malim kompanijama sredstva su potrebna na regularnoj osnovi pa često zaključuju kreditne linije. Zbog značaja ovog sektora za svaku zemlju, neophodno je obezbediti koordinirano finansiranje MSP putem odobravanja zajmova iz javnih i međunarodnih izvora, kao i podsticanje banaka za finansiranje malih i srednjih preduzeća.

“Modaliteti kreditne podrške za MSP su različiti. Fokus je uglavnom na finansiranju obrtnih sredstava, investicija u materijalnu i nematerijalnu imovinu, uz kraće rokove kreditiranja. Kada je reč o uslovima odobravanja zajma, banke obično zaračunavaju nešto veće kamate na kredite malim i srednjim preduzećima, što se objašnjava visokim kreditnim rizikom”, objašnjavaju iz UBS.

Zbog često rigoroznih uslova kreditiranja MSP u tranzicionim zemljama, a imajući u vidu značaj ovog sektora, mnoge međunarodne finansijske institucije i fondovi usmeravaju finansijska sredstva (posredstvom banaka) u ove sektore, kako bi MSP pod koncesionim uslovima u odnosu na tržišne imale pristup finansijskim sredstvima.

„Putem ovih kreditnih izvora se u velikoj meri amortizuje problem nedostatka finansijskih izvora za MSP i delimično se supstituiše ograničena i skupa ponuda bankarskih kredita. Davaoci kreditne podrške iz inostranstva su uglavnom fondovi i međunarodne finansijske institucije: Evropski fond za jugoistočnu Evropu, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska agencija za rekonstrukciju i vlade nekih razvijenih zemalja“, kažu iz UBS.

Najintenzivnija finansijska podrška kada je reč o javnim programima u Srbiji za MSP se pruža putem Fonda za razvoj Republike Srbije i Nacionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

„Fond odobrava različite vrste kreditne podrške preduzećima u Srbiji, uključujući i kredite za početnike u biznisu, odnosno startap kredite. Zajmovi se odobravaju u skladu sa standardnim uslovima: rok otplate kredita je do pet godina, uz grejs period od godinu dana. Kamatna stopa je između 2,8 i 4,5 odsto, u zavisnosti od polaganja sredstava obezbeđenja i vrste obezbeđenja“, objašnjavaju naši sagovornici.

Osim direktne kreditne podrške, Fond odobrava i plative garancije za obezbeđenje kod poslovnih banaka u iznosu od 100 odsto. Minimalne i maksimalne granice do kojih Fond odobrava garancije zavise od pravnog statusa klijenata.

Programi finansijske podrške imaju za cilj pružanje direktne podrške razvoju MSP kroz učešće u finansiranju troškova konsultantskih usluga, kao što su priprema biznis plana, istraživanje tržišta, sertifikacija i standardizacija, unapređenje procesa proizvodnje, uvođenje novih sistema kvaliteta, implementacija inovacija.

“Poseban segment angažovanja ove institucije odnosi se na podršku razvoju konkurentnosti MSP. Agencija putem bespovratne finansijske pomoći finansira konsultantske usluge koje su u funkciji povećanja konkurentnosti MSP”, zaključuju iz UBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...