Novi propisi uvode zakonske zastupnike u pravnu nesigurnost

Manje od 2.000 računovođa dobilo licence za rad, udruženje traži odlaganje primene zakona

PoreziPoslovanje

8.11.2022 10:39 Autor: Ljiljana Begović 7

Manje od 2.000 računovođa dobilo licence za rad, udruženje traži odlaganje primene zakona Manje od 2.000 računovođa dobilo licence za rad, udruženje traži odlaganje primene zakona
Do kraja godine ostalo je manje od dva meseca, što znači da računovođe imaju samo toliko vremena da usklade svoje poslovanje sa Zakonom o... Manje od 2.000 računovođa dobilo licence za rad, udruženje traži odlaganje primene zakona

Do kraja godine ostalo je manje od dva meseca, što znači da računovođe imaju samo toliko vremena da usklade svoje poslovanje sa Zakonom o računovodstvu. To, pre svega, znači da sva pravna lica i preduzetnici koji se bave ovom delatnošću u Republici Srbiji treba blagovremeno da podnesu zahtev za dobijanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga i upišu se u registar.

U registru pružalaca računovodstvenih usluga Agencije za privredne registre (APR) u ovom trenutku se nalazi 1.929 pravnih lica i preduzetnika koji su dobili rešenje komore ovlašćenih revizora da ispunjavaju date uslove.

Predsednica Udruženja „Računovodstvena komora Srbije“ (RKS) Snežana Mitrović ističe da računovođe za sastavljanje i dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja na datum bilansa 31. decembra 2022. godine moraju biti upisane u registar pružalaca računovodstvenih usluga u APR-u, jer bi se u suprotnom smatralo da je dostavljen nepotpun finansijski izveštaj, što bi značilo da je u prekršaju odgovorno lice pravnog lica, odnosno preduzetnika.

“Mi u RKS smo zabrinuti za kvalitet finansijskih izveštaja za 2022. godinu, gde je ostavljen prostor u članu 15 Zakona o računovodstvu da poslodavac opštim aktom uređuje školsku spremu i uslove koje treba da ispuni lice kome će poveriti vođenje poslovnih knjiga. Nigde u tom članu ne piše da lice mora zasnovati radni odnos kod poslodavca, pa se izvode zaključci da se može poveriti vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje izveštaja za 2022. godinu i fizičkim licima po ugovoru, a koja nemaju registrovanu delatnost za vođenje poslovnih knjiga”, objašnjava Mitrović u razgovoru za Biznis.rs.

Snežana Mitrović / Foto: Udruženje Računovodstvena komora Srbije

Naša sagovornica ističe da bi to uvelo zakonske zastupnike u potpunu pravnu nesigurnost, ugrozilo kvalitet samih finansijskih izveštaja, ali ne bi doprinelo unapređenju računovodstvene profesije u Srbiji.

“Zbog svega navedenog tražimo odlaganje roka za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga do kraja 2023. godine, ali i izmenu Zakona o računovodstvu koju smo definisali u članu 6 zaključaka skupštine RKS i dostavili nadležnim kabinetima u junu 2021. godine”, naglašava Mitrović.

U predlogu se traži da se organizovanje sticanja profesionalnog zvanja za računovođe vrši po programu Ministarstva finansija i da se to ugradi u zakon, kao i da se pojednostavi program sticanja profesionalnog zvanja i da to bude jednodnevni stručni ispit.

“Sadašnja odredba u Zakonu o računovodstvu daje monopol samo članicama Međunarodne federacije računovođa (IFAC), što predstavlja dodatno opterećenje za računovođe koji imaju visoku školsku spremu i dosta godina radnog iskustva na poslovima vođenja poslovnih knjiga. Ovakav sadašnji program sticanja profesionalnog zvanja predstavlja i poniženje njihovog znanja i dosadašnjeg rada, ali pre svega dodatno opterećenje za rad”, ističe Snežana Mitrović.

Kazne za nepostupanje u skladu sa zakonom

Za nepostupanje u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu propisane su novčane kazne, i to od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup za pravno lice, od 20.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, i od 100.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

 • IVAN

  8.11.2022 #1 Author

  Mnogo njih nije dobilo licence..los potez dezave

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.11.2022 #2 Author

  Mali je broj licenciranih knjigovodja,ali se slazem da ima puno knjigovodja koje nisu ispunile za sert.ali su vrhunski strucnjaci u poslu i sa velikim znanjem i iskustvom…

  Odgovori

 • Emilija

  8.11.2022 #3 Author

  Vrlo los odnos drzave prema racunovodjama.Ionako imaju previse papirologije

  Odgovori

 • Lazna pravnica Tina

  9.11.2022 #4 Author

  Ukinuti licencu hitno jer je obicno uzimanje novca!

  Odgovori

 • Zet advokat

  14.11.2022 #5 Author

  Nema potrebe za upisom jer krse ustav. Komora ov.revizora objavila interni akt srrs po kome oni racunovodjama traze nekakve licence tako da svi u toj situaciji odmah tuzba protiv Kor-a i na prvom rocistu zavrseno!!!

  Odgovori

  • zoran

   3.12.2022 #6 Author

   Malo bliže objasnite kako tužiti Kor ako zakon propisuje uslove za dobijenje licence i upis u registar.

   Odgovori

   • Zakon NE USLOVLJAVA

    15.12.2022 #7 Author

    Licencu traže na osnovu internnog akta udrženja građana a to ne može biti iznad ustava i zakona. Čim Kor odbije upis tužbe im šaljite i svi ćete dobiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...