Usvojen program za 2024. godinu

Vlada za unapređenje energetske efikasnosti opredelila 800 miliona dinara

EkologijaIzdvajamo

17.6.2024 14:29 Autor: Ljiljana Begović 12

Vlada za unapređenje energetske efikasnosti opredelila 800 miliona dinara Vlada za unapređenje energetske efikasnosti opredelila 800 miliona dinara
Vlada Srbije usvojila je program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2024. godini. Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa... Vlada za unapređenje energetske efikasnosti opredelila 800 miliona dinara

Vlada Srbije usvojila je program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2024. godini.

Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, energetska efikasnost i veće korišćenje obnovljivih izvora energije svrstani su među prioritete.

Za realizaciju programa za 2024. godinu opredeljena su sredstva u iznosu od 800 miliona dinara. Bespovratna sredstva u ovoj godini će biti opredeljena za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti i javnih objekata lokalnih samouprava.

“Unapređenje energetske efikasnosti, kako u sektorima proizvodnje, tako i u sektorima potrošnje energije prepoznato je kao jedan od ključnih elemenata energetske politike Republike Srbije, s obzirom da doprinosi sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju potrošnje energije u privatnom i komercijalnom sektoru, povećanju konkurentnosti industrije i povećanju standarda građana. Takođe, doprinosi smanjenju uvozne zavisnosti i negativnih efekata sektora energetike na životnu sredinu, a naročito emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte”, navodi se u dokumentu.

S obzirom na tendenciju ka dekarbonizaciji energetska efikasnost u narednom periodu imaće još značajniju ulogu što će biti reflektovano setom strateških dokumenta čija je izrada u toku.

Ciljevi u oblasti energetske efikasnosti za naredni period za 2030. i 2050. godinu biće utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (INEKP), čija je izrada u toku u skladu sa Zakonom o energetici, a čije se donošenje očekuje u 2024. godini. Ciljevi u Evropskoj uniji predviđaju povećanje energetske efikasnosti za 32,5 odsto do 2030. godine, pa se očekuje da ciljevi u narednom periodu za Republiku Srbiju budu takođe veoma ambiciozni.

Image by Freepik

Za dostizanje svih budućih ciljeva ključnu ulogu imaće Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. Planom je predviđeno da se finansiranje posebno usmeri na domaćinstva, javni i komercijalni sektor.

Programom je predviđeno ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, zatim korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe, kao i zaštita životne sredine kroz smanjene emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte (GHG gasovi).

Mere unapređenja energetske efikasnosti koje će biti finansirane ili sufinansirane u skladu sa programom su unapređenje termičkog omotača zgrade, odnosno svih elemenata zgrade koji razdvajaju unutrašnji grejani prostor od spoljašnjeg prostora i negrejanog prostora zgrade, zatim zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, uvođenje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

Takođe, programom je predviđeno davanje sredstava za unapređenje termotehničkih sistema u zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim načinom, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, modernizacija sistema javnog osvetljenja.

Novac će biti opredeljen i za projekte ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Sredstva će biti data i za obuku zaposlenih u zgradama koje su predmet projekata finansiranih sredstvima podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.