Ostalo malo vremena za usvajanje Bajdenovog plana

Bela kuća traži podršku za zakon o potrošnji pre Božića

AnalizaNovacSvetU fokusuVesti

14.12.2021 11:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bela kuća traži podršku za zakon o potrošnji pre Božića Bela kuća traži podršku za zakon o potrošnji pre Božića
Bela kuća pokušava da izbori usvajanje zakona o potrošnji „Povratak na bolje“ u vrednosti 1.750 milijardi dolara do kraja tekuće godine. Predsednik SAD Džo... Bela kuća traži podršku za zakon o potrošnji pre Božića

Bela kuća pokušava da izbori usvajanje zakona o potrošnji „Povratak na bolje“ u vrednosti 1.750 milijardi dolara do kraja tekuće godine. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) nastoji da u kratkom roku pridobije demokrate koji su zabrinuti zbog prevelike potrošnje i uporne inflacije.

Bajden je u ponedeljak razgovarao sa Džoom Mančinom (Joe Manchin), demokratskim senatorom iz Zapadne Virdžinije koji se pokazao kao česta prepreka za usvajanje Bajdenove unutrašnje agende, prenosi FT. „Predsednik i senator Mančin imali su dobar, konstruktivan telefonski razgovor i dogovorili su se da se čuju u narednim danima“, saopštila je Bela kuća.

Mančin je potvrdio da je imao „dobar razgovor“ sa predsednikom i da je ostao „angažovan“ u pregovorima. Na pitanje novinara da li bi dogovor mogao da bude postignut do Božiča, Mančin je odgovorio da je „sve moguće“. Poziv je označio poslednji Bajdenov pokušaj da postigne dogovor o svom ključnom ekonomskom predlogu, koji usmerava velike vladine investicije u programe zaštite i mere za borbu protiv klimatskih promena.

Sudbina zakona, koji bi omogućio finansiranje iz povećanja poreza za bogate i velike kompanije i dalje je neizvesna, jer je ostalo manje od dve nedelje do roka koji su demokrate same odredile, a to je Božić. Lider većine u Senatu, Čarls Šumer (Charles Schumer), prvobitno je sugerisao da će gornji dom Kongresa početi da razmatra zakon ove nedelje nakon što ga je Predstavnički dom usvojio u novembru.

Foto: Tanjug/AP

Bajden je krajem oktobra odustao od prvobitnog plana potrošnje dvostruko većeg obima u nadi da će time pridobiti svih 50 demokratskih senatora. „Niko nije dobio sve što je želeo, uključujući mene“, rekao je Bajden prilikom odustajanja od predloga da plan potrošnje iznosi 3.500 milijardi dolara, kako je naveo BBC.

Izjednačene snage u Kongresu nalažu jednoglasnu podršku demokrata da bi zakon bio usvojen. Nijedan od 50 republikanaca nije nagovestio da će podržati zakon, za koji navode da predstavlja rasipničku javnu potrošnju u vreme skoka potrošačkih cena. Da bi zakon prošao u Senatu, potrebno je da ga podrže sve demokrate, kao i da mu potpredsednica SAD Kamala Haris (Kamala Harris) da svoj „zlatni glas“.

Bajden je tom prilikom naveo da ima podršku svih 50 demokratskih senatora, navodeći da je uveren da će plan dobiti podršku i u Predstavničkom domu, što se u međuvremenu i ostvarilo. Predsednik SAD nadao se da će dogovor o planu potrošnje biti postignut pre početka klimatske konferencije UN u Glazgovu početkom novembra, budući da su planom predviđena značajna ulaganja u borbu protiv klimatskih promena, oko trećina sredstava.

Pored ulaganja 555 milijardi dolara namenjenih borbi protiv klimatskih promena, planom je predviđeno 400 milijardi dolara za besplatno i univerzalno predškolsko obrazovanje za svu decu od tri i četiri godine. Još 150 milijardi dolara namenjeno je za izgradnju miliom pristupačnih stanova. Bajden je obrazložio potrebu za usvajanjem plana, navodeći da su SAD u opasnosti da „izgube prednost kao nacija“. U međuvremenu zhvaljujući dvopartijskoj podršci usvojen je zakon o infrastrukturi vredan 1.200 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...