Ulagači se nadaju manje agresivnoj monetarnoj politici Federalnih rezervi

Berzanski indeksi porasli za više od jedan odsto

BerzaNovacSvetVesti

29.7.2022 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi porasli za više od jedan odsto Berzanski indeksi porasli za više od jedan odsto
Wall Street beleži rast berzanskih indeksa za nešto iznad jedan odsto jer se ulagači nadaju da Federalne rezerve ubuduće više neće agresivno povećavati kamate,... Berzanski indeksi porasli za više od jedan odsto

Wall Street beleži rast berzanskih indeksa za nešto iznad jedan odsto jer se ulagači nadaju da Federalne rezerve ubuduće više neće agresivno povećavati kamate, s obzirom da je američka privreda tehnički ušla u recesiju.

Dow Jones indeks je porastao 1,03 odsto, na 32.529 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,21 odsto, na 4.072 boda, a Nasdaq 1,08 odsto na 12.162 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U četvrtak je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u drugom tromesečju pao za 0,9 odsto na međugodišnjem nivou, drugi kvartal zaredom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Iako neki smatraju da se ne radi o recesiji, jer nisu pali svi ekonomski segmenti, a tržište rada i dalje je snažno, činjenica je da je došlo do pada vrednosti BDP dva kvartala zaredom, što, po uobičajenoj definiciji, predstavlja recesiju.

Bez obzira radi li se o recesiji ili usporavanju rasta ekonomije, taj podatak je podstakao špekulacije da bi američka centralna banka ubuduće mogla biti manje agresivna po pitanju povećanja kamata.

Ulagače je ohrabrila izjava predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) da će dalji potezi centralne banke zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanja monetarne politike.

Podršku tržištu pružaju i kvartalni poslovni rezultati kompanija koji su u većini slučajeva bolji nego što se očekivalo. Po zatvaranju američkih berzi bolje nego što se očekivalo rezultate su objavili i tehnološki giganti Amazon i Apple, pa su cene njihovih akcija porasle.

Zahvaljujući tome, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu, pa bi Wall Street mogao nastaviti da beleži rast.

I na većini evropskih berzi cene akcija su porasle. Frankfurtski DAX veći je za 0,88 odsto, pa je na nivou od 13.282 boda, a pariski CAC 1,3 odsto, na 6.339 bodova. Londonski FTSE indeks niži je za 0,04 odsto i trenutno je na nivou od 7.345 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...