najviše su pale cene akcija u energetskom sektoru

Bojažljivo trgovanje na Wall Streetu

BerzaNovacSvetVesti

2.8.2022 10:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bojažljivo trgovanje na Wall Streetu Bojažljivo trgovanje na Wall Streetu
Na Wall Streetu su u opreznom trgovanju najvažniji indeksi blago pali tokom prvog trgovačkog dana u nedelji, nakon što su u julu ostvarili najveći... Bojažljivo trgovanje na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u opreznom trgovanju najvažniji indeksi blago pali tokom prvog trgovačkog dana u nedelji, nakon što su u julu ostvarili najveći mesečni skok u poslednje dve godine, dok investitori za nove smernice čekaju podatke o zaposlenosti u američkoj ekonomiji.

Dow Jones indeks spustio se na početku sedmice 46,7 bodova ili 0,14 odsto, na 32.798 bodova, S&P 500 indeks 0,28 odsto, na 4.118 poena, a Nasdaq 0,18 odsto, na 12.368 bodova, prenosi Mina.

Tako su indeksi blago pali nakon prošlonedeljnog uzleta, podstaknutog špekulacijama da američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) možda neće morati da podiže kamatne stope onako agresivno koliko su se neki pribojavali.

Pritom je S&P 500 u trgovanju neprestano oscilirao između pozitivnog i negativnog područja, jer su investitori bili na oprezu nakon što je, kao i tehnološki Nasdaq, u julu ostvario najveći mesečni dobitak još od 2020. godine.

Od početka godine, međutim, ti indeksi su još u minusu, pri čemu S&P otprilike 14 odsto.

A najnoviji pokazatelj o američkoj industrijskoj aktivnosti u julu je iznosio 52,8 indeksnih bodova, što je njegov najniži nivo od juna 2020. godine, no to je ipak bolje od očekivanja analitičara. Ujedno, taj indeks i dalje je iznad 50 bodova, pa ukazuje tek na usporavanje rasta aktivnosti u industriji, koje čine gotovo 12 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ne i njihov pad.

Najviše su pale cene akcija u energetskom sektoru, pod uticajem pada cena nafte. Najveća gubitnica pritom je bila akcija Exxon Mobila, s padom vrednosti od 2,5 odsto.

I na evropskim berzama na početku avgusta većina najvažnijih indeksa blago je pala, nakon najboljeg mesečnog rezultata još od novembra 2020. godine, pri čemu je panevropski Stoxx 600 završio trgovanje u ponedeljak u minusu 0,19 odsto, na 437,46 bodova.

Istovremeno, nemački DAX spustio se blagih 0,03 odsto, na 13.479 bodova, a londonski FTSE 0,13 odsto, na 7.413 poena, dok je londonski FTSE ojačao 0,11 odsto, na 22.429 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...