BUDUĆNOST SRBIJE U ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI Ključna izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana

SrbijaVesti

19.1.2021 11:47 Autor: Marija Jovanović 1

BUDUĆNOST SRBIJE U ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI Ključna izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana BUDUĆNOST SRBIJE U ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI Ključna izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana
Energetska budućnost Srbije je u povećanju energetske efikasnosti, izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i gasnih elektrana, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.... BUDUĆNOST SRBIJE U ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI Ključna izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana

Energetska budućnost Srbije je u povećanju energetske efikasnosti, izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i gasnih elektrana, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Trenutno, mi bacamo proizvodnju jedne termoelektrane zbog toga što smo energetski neefikasni, i zato je za nas energetska efikasnost praktično novi izvor energije. Sve evropske zemlje će postepeno smanjivati proizvodnju električne energije iz uglja, ali to će se odvijati postepeno. Niko neće zatvarati termoelektrane i kopove, niti će ljudi ostati bez posla. Neće ni Poljska zaustaviti svoje termoelektrane, nego tek 2050. godine, kad se obezbedi energija iz drugih izvora“, rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi.

Foto:Pixabay.com

Ona je dodala da budućnost Srbije nije u malim hidroelektranama, jer je reč o maloj proizvodnji i one treba da se grade samo tamo gde je to zaista prihvatljivo. Kroz izmene zakona koji uređuje oblast energetske efikasnosti, kako je navela, biće osnovana uprava za energetsku efikasnost koja će se oslanjati ne samo na novac iz budžeta, nego i međunarodnih partnera i evropskih fondova.

„Kroz taj fond želimo da podržimo građane da zamene prozore i vrata, da rešavamo pitanje individualnih ložišta koja su među najvećim zagađivačima, a da bismo videli određene efekte, biće potrebno najmanje tri godine“, rekla je Mihajlović.

  • Mučenik

    19.1.2021 #1 Author

    POSKUPLJENJE STRUJE, DA ILI NE? Struja u Srbiji poskupljuje od 1. februara 2021. za 3,4%, mada je ministarka Mihajlović ovih dana to demantovala. Prosečna plata u EPS je iznad 100.000 dinara. Cena struja u Srbiji je među najevtinijim u Evropi, a zato i prosečna plata u Srbiji je na dnu Evrope. Prosečna plata u EPS je iznad 100.000 dinara, u Srbiji neto 59.698 dinara (507,73 evra). Cena struje u Srbiji je među najevtinijim u Evropi, a zato i prosečna plata je na dnu Evrope. Broj zaposlenih u EPS je 29.000. Nepotrebni radnici nagomilani u administraciji, dok u proizvodnom delu skoro da i nema viškova, višak 7.500 zaposlenih, a po nekim izvorima čak 17.000. Broj direktora je oko 600, a posao bi mogli da obave manje od 100 njih. Upoređenja radi, češki ČEZ, koji je duplo produktivniji i radi u više država, ima 26.000 zaposlenih, Vodeći smo u Evropi po krađi struje, po gubicima struje u prenosu, po nenaplačenoj, a utrošenoj struji, niska energetska efikasnost termoelektrana (ispod 25%, u Evropi iznad 30%) i hidroelektrana. Na kraju, generalni direktor je pečenjar Grčić, kao da ova država nema pismenijeg i stručnijeg menadžera iz energetske struke od pečenjara. Energetska efikasnost toplana je reda veličina 50%, a ne bi trebala da bude ispod 80%, u svetu ide i do 90% Uzrok neobučenost operatera, loš kvalitet goriva, sagorevanje se odvija izvan propisanih i tehničkih normi. U Boru umesto da dovedu toplanu do tehnički podnošljivim nivoom i povećaju energetsku efikasnost, oni se zamajavaju sa “zelenom” energijom, a kapacitet toplane je 174 MW Glavni predator je, nestručnjak za taj posao, gradonačalnik gospodin Milikić, a direktor je inženjer tehnologije, energetičari su negde u zapećku. Ipak u Srbiji največu energetsku efikasnost ima Dušan Bajatović sa 34.000 eura mesečno, a ministarka 1000 evra.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...