pogoršani uslovi poslovanja

Cene žitarica prave probleme malim i srednjim prehrambenim preduzećima u Južnoj Koreji

BiznisPoslovanjePreduzetnikSvetVesti

7.6.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene žitarica prave probleme malim i srednjim prehrambenim preduzećima u Južnoj Koreji Cene žitarica prave probleme malim i srednjim prehrambenim preduzećima u Južnoj Koreji
Devet od 10 manjih prehrambenih kompanija u Južnoj Koreji pretrpelo je udarac zbog visokih međunarodnih cena žitarica izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama i invazijom Rusije... Cene žitarica prave probleme malim i srednjim prehrambenim preduzećima u Južnoj Koreji

Devet od 10 manjih prehrambenih kompanija u Južnoj Koreji pretrpelo je udarac zbog visokih međunarodnih cena žitarica izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama i invazijom Rusije na Ukrajinu, pokazala je anketa.

Istraživanje 213 malih i srednjih prehrambenih firmi pokazalo je da su 82,6 odsto ispitanika odgovorili da su im uslovi poslovanja pogoršani zbog nedavnog skoka globalnih cena žitarica, prenosi KoreaTimes.

Nekih 38 procenata je reklo da su pretrpeli ozbiljne neuspehe, dok su ostali odgovorili da su im se uslovi upravljanja do određenog stepena pogoršali. Anketu je sprovela Korejska federacija malih i srednjih preduzeća od 12. do 23. maja. 2022. godine.

Prema nalazima, čak 73,7 odsto proizvođača hrane reklo je da su im poslovni prihodi ove godine smanjeni u odnosu na prethodnu godinu zbog visokih cena žitarica. Konkretno, nešto više od dva procenta odgovorilo je da im se operativni profit smanjio za više od 20 procenata ove godine. Uprkos naglom porastu međunarodnih cena žitarica, oko 49 odsto kompanija reklo je da ne planira da trenutno podigne cene proizvoda.

Istraživanje je takođe pokazalo da skoro 71 odsto anketiranih kompanija očekuje da će Koreja ove godine imati nesmetano snabdevanje uvezenim žitaricama, s obzirom na tako nepovoljne uslove kao što je produžena ukrajinska kriza.

Prema anketi, oko polovine tih kompanija smatra da vlada ne bi trebalo da gubi vreme u proširenju finansijske podrške otkupu žitarica i stabilizaciji cena kroz oslobađanje strateških rezervi.

Četvrta po veličini privreda Azije zavisi od uvoza za približno 80 odsto svojih potreba za žitom.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa dobro, mala su oni država.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #2 Author

    Cim zavise u tolikom procentu od uvoza,onda su u ozbiljnom problemu…

    Odgovori

  • kaćica

    7.6.2022 #3 Author

    Ne vidim nikakav problem tu.

    Odgovori

  • SNEZANA

    8.6.2022 #4 Author

    Prave probleme I kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...