Novi udarac za reputaciju indijskog milijardera

Deloitte raskinuo reviziju Adani logistike

Firme u fokusuSvetVesti

14.8.2023 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Deloitte raskinuo reviziju Adani logistike Deloitte raskinuo reviziju Adani logistike
Deloitte se povukao iz revizorskog posla u logističkoj jedinici indijskog tajkuna Gautama Adanija, što je novi udarac za poslovnu imperiju Adani, koja nastoji da... Deloitte raskinuo reviziju Adani logistike

Deloitte se povukao iz revizorskog posla u logističkoj jedinici indijskog tajkuna Gautama Adanija, što je novi udarac za poslovnu imperiju Adani, koja nastoji da vrati poverenje investitora nakon što je pre nekoliko meseci pretrpala velike gubitke zbog optužujućeg izveštaja američke short-selling kompanije Hindenburg Research.

Revizor je podneo ostavku navodeći zabrinutost jer ne može temeljno da ispita transakcije između kompanija u Adani grupi i logističke jedinice, najvećeg indijskog operatera komercijalnih luka i jednog od najprofitabilnijih poslova Adanija, prenosi Financial Times.

Transakcije sa povezanim stranama bile su u središtu izveštaja kompanije Hindenburg Research sa sedištem u Njujorku, koji je objavljen u januaru ove godine, nakon čega je Adani izgubio više od 100 milijardi dolara kapitalizacije svog konglomerata.

Hindenburg Research optužio je indijsku grupu da koristi offshore prodajnu mrežu da manipuliše zaradom i „izbegne materijalni otpis i negativan uticaj ne neto prihod“, dok je Adani negirao sve optužbe. Indijska grupa ocenila je da osnov za povlačenje Deloitta nije bio ubedljiv i dovoljan da opravda taj potez.

Kuća Deloitte obavljala je revizorske usluge za luke Adani i spcijalnu ekonomsku zonu Apsez od 2017. godine. Međutim, revizor je u maju izneo sumnju u vezi sa transakcijama sa „povezanim stranama“ i Adanijevim odbijanjem da izvršu „nezavisnu eksternu proveru“ navoda njujorške kompanije.

  • ELLA

    14.8.2023 #1 Author

    Veliki problem za kompaniju I dalje poslove. Znak da nesto nije uredu sa poslovanjem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...