Pale cene akcija kompanija Gap i Nordstrom

Dow Jones i Nasdaq padaju, S&P 500 blago porastao

BerzaNovacSvetVesti

25.11.2021 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dow Jones i Nasdaq padaju, S&P 500 blago porastao Dow Jones i Nasdaq padaju, S&P 500 blago porastao
Na Wall Street-u se trgovalo oprezno, pri čemu su, zahvaljujući rastu cena deonica u tehnološkom sektoru, S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, dok je... Dow Jones i Nasdaq padaju, S&P 500 blago porastao

Na Wall Street-u se trgovalo oprezno, pri čemu su, zahvaljujući rastu cena deonica u tehnološkom sektoru, S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, dok je Dow Jones blago pao.

Dow Jones sada je niži za 0,03 odsto, pa je na 35.804 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 4.701 bod, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 15.845 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se Hrportfolio.

Među najvećim su dobitnicama bile su deonice tehnoloških kompanija, kao što su Nvidia i Tesla, nakon što su prethodnih dana bile pod pritiskom zbog rasta kamatnih stopa.

S druge strane, pale su cene trgovačkih lanaca Gap i Nordstrom, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata tih kompanija, što je pritisnulo celokupni trgovački sektor.

Ulagači su oprezni, jer i najnoviji podaci ukazuju na rast inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku (FED) da ubrza zaoštravanje monetarne politike.

Zapisnik s nedavne sednice FED pokazao je da su mnogi zvaničnici banke spremni da ubrzaju ukidanje programa kupovine obveznica i brzo povećati ključne kamatne stope, ako se inflacija zadrži na visokim nivoima.

Da se ekonomija brzo oporavlja od korona krize, pokazali su i podaci o daljem padu nezaposlenosti prošle sedmice, kao i druga procena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju, koja je viša nego prva.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa od 0,25 procentnih bodova do idućeg juna, dok se dosad povećanje cene novca očekivalo u julu.

Na evropskim berzama se takođe trguje oprezno. Londonski FTSE indeks viši je 0,27 odsto, na 7.286 bodova, dok je frankfurtski DAX niži 0,37 odsto na 15.878 bodova, a pariski CAC 0,03 odsto na 7.042 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...