u južnoameričkoj državi leže najveće svetske rezerve traženog metala

Dve kompanije dobile dozvolu za eksploataciju litijuma u Čileu

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.1.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dve kompanije dobile dozvolu za eksploataciju litijuma u Čileu Dve kompanije dobile dozvolu za eksploataciju litijuma u Čileu
Dve kompanije, kineska i čileanska, pobedile su na tenderu koji je raspisala čileanska vlada za eksploataciju litijuma, za ukupan iznos od 121 miliona evra,... Dve kompanije dobile dozvolu za eksploataciju litijuma u Čileu

Dve kompanije, kineska i čileanska, pobedile su na tenderu koji je raspisala čileanska vlada za eksploataciju litijuma, za ukupan iznos od 121 miliona evra, saopštilo je tamošnje ministarstvo rudarstva.

Kineska kompanija BID Chile osvojila je tender za 61 milion evra, a čileanska Servicios i Operaciones Mineras del Norte, nova na tržištu, osvojila je drugi tender, vredan 60 miliona evra, prenosi Beta.

Obe kompanije imaju period od 27 godina za eksploataciju litijuma, a svaka će eksploatisati po 80.000 tona litijuma, ili 1,8 odsto poznatih rezervi litijuma u ​​Čileu.

„Dolazak ove dve kompanije će povećati dinamiku domaće industrije litijuma kako bi Čile mogao da povrati svoje mesto na svetskoj sceni“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Čile je do 2016. godine bio najveći svetski proizvodjač litijuma, sa 37 odsto tržišta, ali sa sadašnjih 32 odsto zauzima drugo mesto, iza Australije.

Ministarstvo je navelo da Čile drži 57 odsto svetskih rezervi litijuma.

Međutim, tender je izazvao kontroverze jer je raspisan dva meseca pre decembarskih predsedničkih izbora, na kojima je pobedio kandidat levice Gabrijel Borić (Gabriel Boric).

Izabrani predsednik, koji će zvanično stupiti na dužnost 11. marta, naveo je ranije da namerava formiranje državne kompanije za eksploataciju litijuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...