Da li se nazire kraj nestašici koju je izazvala pandemija?

EU zove Tajvance da proizvode čipove u Nemačkoj

Hi-techLifestyleSvetVesti

26.7.2021 11:51 Autor: Marko Andrejić 0

EU zove Tajvance da proizvode čipove u Nemačkoj EU zove Tajvance da proizvode čipove u Nemačkoj
Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) saopštila je danas da je prerano reći da li će graditi fabriku u Nemačkoj jer su razgovori sa Evropskom... EU zove Tajvance da proizvode čipove u Nemačkoj

Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) saopštila je danas da je prerano reći da li će graditi fabriku u Nemačkoj jer su razgovori sa Evropskom unijom, koja nastoji da prevaziđe problem uvoza čipova u uslovima smanjene ponude, još u ranoj fazi.

Evropska komisija je pokrenula pregovore sa globalnim divovima, uključujući američki Intel i TSMC, u želji da pojača domaću proizvodnju poluprovodnika i zaštiti se od šokova u globalnom lancu snabdevanja, prenosi Tanjug pisanje agencije Reuters.

Tajvan i TSMC, najveći svetski proizvođač poluprovodnika, postali su glavni akteri u naporima za rešavanje problema nestašice čipova izazvane pandemijom, koja je primorala automobilske kompanije da smanje proizvodnju, a štetu je nanela i proizvođačima pametnih telefona, laptopova i drugih elektronskih uređaja.

„Trenutno ozbiljno radimo na razmatranju Nemačke, ali je to još uvek u vrlo ranoj fazi. Nastavljamo komunikaciju sa našim glavnim klijentima u Nemačkoj kako bismo videli da li je to najcelishodnije i najefikasnije rešenje za naše klijente. Prerano je reći“, izjavio je predsednik TSMC Mark Lju na godišnjem sastanku akcionara, odgovarajući na pitanje o mogućoj izgradnji pogona za proizvodnju čipova u toj zemlji EU.

TSMC je početkom jula najavio planove za izgradnju fabrika u Sjedinjenim Državama i Japanu usled globalne zabrinutosti što su kapaciteti najvećeg dela svetske proizvodnje vrhunskih poluprovodnika koncentrasani na Tajvanu, koji je, kako tumači Reuters, geografski blizu političkog rivala – Kine.

Proširenje fabrike TSMC-a u američkoj državi Arizona, vredno 12 milijardi dolara, podržaće potražnja tamošnjih klijenata, naročito onih u sektoru infrastrukture i nacionalne bezbednosti, rekao je Lju.

„Klijenti su podrška našoj globalnoj ekspanziji. Ići ćemo vrlo oprezno“, naveo je on i dodao da će kupci proizvoda TSMC-a pomoći kompaniji da prepolovi troškove poslovanja u inostranstvu.

TSMC je najavio u 2021. da planira da uloži 100 milijardi dolara tokom naredne tri godine u povećanje kapaciteta, kako bi iskoristio „višegodišnje mogućnosti za rast“, budući da su pandemija kovid-19 i nove tehnologije pokrenuli globalnu tražnju za čipovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...