Američka kompanija na meti evropskih regulatora

Brisel optužio Google za narušavanje konkurencije

EU

14.6.2023 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel optužio Google za narušavanje konkurencije Brisel optužio Google za narušavanje konkurencije
Brisel je ponovo optužio Google za narušavanje konkurencije u sektoru reklamne tehnologije, navodeći da će kompanija možda morati da proda deo svog poslovanja oglašavanja... Brisel optužio Google za narušavanje konkurencije

Brisel je ponovo optužio Google za narušavanje konkurencije u sektoru reklamne tehnologije, navodeći da će kompanija možda morati da proda deo svog poslovanja oglašavanja na internetu.

EU je saopštila da je Google favorizovao sopstvene usluge tehnologije za oglašavanje na račun rivala, pogađajući time onlajn oglašivače i izdavače, prenosi Financial Times. Evropska komisija saopštila je da je njen „preliminarni stav da bi samo obavezna prodaja dela usluga kompanije Google rešila probleme konkurencije“.

EK je obavestila Google o svom preliminarnom stavu da je kompanija prekršila antimonopolska pravila EU narušavanjem konkurencije u industriji tehnologija za oglašavanje (adtech). Komisija se protivi tome što Google favorizuje sopstvene tehnološke usluge za oglašavanje na mreži na štetu konkurentskih dobavljača usluga tehnologije oglašavanja i onlajn izdavača, saopštila je EK.

Google pruža nekoliko adtech usluga koje posreduju između oglašivača i izdavača u cilju prikazivanja oglasa na veb lokacijama ili mobilnim aplikacijama. Oglašivači i izdavači oslanjaju se na digitalne alate adtech industrije za postavljanje oglasa u realnom vremenu koji nisu povezani sa upitom za pretragu, kao što su baner oglasi na veb stranicama novina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...