Nemački institut Ifo upozorava na "oluju" u stanogradnji

Nemačke građevince muči otkazivanje projekata

AnalizaEUNekretnineU fokusu

21.8.2023 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačke građevince muči otkazivanje projekata Nemačke građevince muči otkazivanje projekata
Pad u sektoru stambene gradnje u Nemačkoj se nastavlja, upozorio je nemački institut Ifo, čija anketa je pokazala da se u julu 40,3 odsto... Nemačke građevince muči otkazivanje projekata

Pad u sektoru stambene gradnje u Nemačkoj se nastavlja, upozorio je nemački institut Ifo, čija anketa je pokazala da se u julu 40,3 odsto kompanija žalilo na otkazivanje projekata, u odnosu na 34,5 odsto u junu.

Uz podsećanje da je udeo onih koji su se suočili sa otkazivanjem bio 10,8 odsto, šef istraživanja u Ifo Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe) ocenio je da se „sprema oluja“ i da, nakon mnogo godina ekspanzije, sada više kamatne stope i drastičan rast troškova izgradnje „guše“ nove poslove.

Od proleća 2022. zabeležen je zapanjujući broj otkazivanja projekata u stambenoj izgradnji, istakao je Ifo u saopštenju.

Podaci iz julske ankete Ifo ukazuju da se 18,9 odsto kompanija požalilo na otkazane projekte, u odnosu na 19,2 odsto u junu ali i da je dugoročni prosek bio samo 3,1 odsto.

„Kompanije za izgradnju stanova su pod ogromnim pritiskom. Ne samo da se postojeće porudžbine stalno otkazuju, već se novi poslovi sve manje ugovaraju“, rekao je Volrabe.

Prema analizi Ifo-a, mnoge kompanije još mogu da računaju na ranije ugovorene radove koji nisu izvršeni na vreme, odnosno na „zaostale porudžbine“ koje su uspele da prikupe kada su vremena bila bolja.

Ali ovakva situacija već je dovela u pitanje opstanak nekoliko preduzeća, upozorio je Ifo i skrenuo pažnju da je u njihovoj julskoj anketi 10,5 odsto kompanija za izgradnju stambenih objekata izjavilo da ima finansijskih poteškoća, što je duplo više nego prethodne godine.

„S obzirom na nove uslove poslovanje, mnogi projekti više nisu isplativi za investitore, a sve je teže obezbediti sredstva i za privatnu izgradnju“, rekao je Volrabe i dodao da većina anketiranih kompanija očekuje da će se situacija pogoršavati u narednim mesecima.

Nemačke vlasti su, inače, u prvih šest meseci 2023. godine izdale za četvrtinu manje odobrenja za stanogradnju nego u prvoj polovini prošle godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Prema podacima objavljenim u petak, građevinci su u periodu januar-jun u celoj zemlji dobili dozvolu za 50.600 projekata stanogradnje, odnosno 27,2 odsto manje godinu-na-godinu, prenela je DPA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...