Austrijska grupa za nekretnine u stečaju

Poverioci potražuju od Signe 8,6 milijardi evra

EU

30.1.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poverioci potražuju od Signe 8,6 milijardi evra Poverioci potražuju od Signe 8,6 milijardi evra
Posrnuli austrijski gigant nekretnina Signa Holding suočen je sa potraživanjima poverilaca u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi evra, objavio je stečajni upravnik. Iznos je... Poverioci potražuju od Signe 8,6 milijardi evra

Posrnuli austrijski gigant nekretnina Signa Holding suočen je sa potraživanjima poverilaca u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi evra, objavio je stečajni upravnik. Iznos je za 70 odsto veći nego što je kompanija navela u novembru u zahtevu za pokretanje stečaja.

Stečajni upravnik naveo je da je do sada priznat mali deo potraživanja od 80,3 miliona evra. Zahtevi za mnoga potraživanja pristigli su bez potrebne propratne dokumentacije ili nakon isteka roka, prenosi Seebiz.

Razgovori o prodaji udela Signe u čuvenoj zgradi Chrysler u Njujorku još su u toku. Signina grupa KaDeWe, koja upravlja istoimenom berlinskom robnom kućom, objavila je da je podnela zahtev za stečajem. Signa je kupila KaDeWe pre 10 godine.

Signa je u novembru objavila stečaj kako bi osigurala likvidnost u reorganizaciji poslovanja u periodu krize u sektoru nekretnina koji su podstakle povišene kamatne stope i visoki troškovi gradnje. Zahtev je podnet bečkom trgovinskom sudu, a Signa je navela da planira da sama upravlja stečajem.

Grupa je beležila snažan rast u periodu niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u evrozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac celom sektoru nekretnina. Od januara 2022. godine Evropska centralna banka povisila je kamatne stope za 4,5 odsto.


Problemi u austrijskoj kompaniji zabrinuli su i bankarske supervizore u ECB zbog mogućnosti problema u naplati kredita. Početkom novembra izvori su naveli za Reuters da su banke nakon razgovota sa supervizorima ECB odlučile da smanje izloženost Signi.

Cene komercijalnih nekretnina u Evropi opadaju zbog slabe privrede i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, saopštila je ECB, dodajući da bi problemi mogli da dovedu u pitanje vraćanje kredita i da predstavljaju rizik za banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...