Nemačka ostaje u recesiji

Slabljenje privrede EU i u narednim mesecima

AnalizaEUU fokusu

12.9.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Slabljenje privrede EU i u narednim mesecima Slabljenje privrede EU i u narednim mesecima
Rast kamata i rat u Ukrajini uzimaju danak i evropskoj privredi. Evropska komisija smanjila je prognozu rasta šest najrazvijenijih članica Unije u ovoj godini,... Slabljenje privrede EU i u narednim mesecima

Rast kamata i rat u Ukrajini uzimaju danak i evropskoj privredi. Evropska komisija smanjila je prognozu rasta šest najrazvijenijih članica Unije u ovoj godini, a najjača nemačka privreda i dalje je u recesiji.

Šest najjačih privreda evrozone ove godine očekuju znatno slabiji ekonomski rezultati, kažu u Evropskoj komisiji. Najbolje se drži Španija, s rastom bruto domaćeg proizvoda od 2,2 odsto i Francuska s jednim procentom. Slede Italija, Holandija i Poljska sa skromnih 0,9 i 0,5 odsto, dok je Nemačka u minusu.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) ukazuje na to da evropska ekonomija od proleća gubi zamajac, piše RTS.

„Najnoviji podaci potvrđuju da je Unija izbegla recesiju tokom zime, ali da su ekonomske aktivnosti u zastoju. Nekoliko pokazatelja govori o daljem slabljenju ekonomija u narednim mesecima. Privredni rast Nemačke u prvoj polovini godine je znatno niži od očekivanog. Prognoze su da će u 2023. nemačka ekonomija zabeležiti pad od 0,4 odsto“, pesimističan je Đentiloni.

Jedan od uzroka je monetarna politika centralnih banaka, koje da bi obuzdale inflaciju povećavaju kamate na kredite. To usporava građevinsku industriju, ali i spremnost kompanija da investiraju.

„Budući da je ponuda novca manja, krediti će verovatno postati još skuplji. To će dodatno otežati ulaganja kompanijama u Evropi, ali i državama. Takođe, ako investicije budu manje, Evropa će se teže takmičiti s drugim delovima sveta“, naglašava analitičar Evropskog centra za politiku Filip Lauzberg (Philipp Lausberg).

Foto: Freepik.jpg

Kina u kritičnoj poziciji, Indija grabi ka vrhu

Nemačka industrija već duže pati zbog slabe globalne ekonomije. Uzdržanost stranih kupaca posebno se vidi u sektorima zavisnim od izvoza – mašinogradnji i automobilskoj industriji. Kinesko tržište se, nakon pandemije, ne oporavlja dinamikom kojoj se nadalo, kažu analitičari. O tome su tokom vikenda u Nju Delhiju razgovarali i lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta.

Robert Halver, analitičar Frankfurtske berze navodi dva značajna rezultata samita G 20 u Indiji.

„Prvi pokazuje da Zapad nastavlja da gubi uticaj i to se mora jasno reći. Istovremeno, svet sve više sarađuje s Afričkom unijom i to je vrlo važno. Moj utisak je da je Kina trenutno u kritičnoj poziciji, dok Indija grabi ka prvom mestu“, ocenjuje Halver.

Uprkos šokovima na tržištu zbog rata u Ukrajini, Evropska unija uspeva da obuzda inflaciju, a beleže se i rekordno niske stope nezaposlenosti. Zabrinjava rast cena nafte, a u Briselu skok očekuju iduće godine.

  • SABRINA

    12.9.2023 #1 Author

    Sve je realnija priča da će Indija u skorije vreme da bude zemlja br.1.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...