Situacija se stabilizuje na nivo pre krize

Nemačku industriju sve manje muči manjak materijala

EUVesti

11.9.2023 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačku industriju sve manje muči manjak materijala Nemačku industriju sve manje muči manjak materijala
Nemačku industriju sve manje muče kašnjenja u dopremanju materijala. Situacija se bliži onoj od pre krize koja se zaoštrila u vreme pandemije. U avgustu... Nemačku industriju sve manje muči manjak materijala

Nemačku industriju sve manje muče kašnjenja u dopremanju materijala. Situacija se bliži onoj od pre krize koja se zaoštrila u vreme pandemije.

U avgustu je samo 24,4 odsto kompanija koje je ispitao ekonomski institut IFO prijavilo probleme, piše DPA.

To je za 5,1 odsto manje nego u julu, saopštio je institut u ponedeljak. Pored toga, vrednost je bila ispod 50 odsto u svakoj pojedinačnoj industriji, prvi put u više od dve godine.

Razvoj je sve bliži onom od pre krize, rekao je Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe), direktor istraživanja na institutu. „Problemi kompanija se pomeraju sa ponude ka potražnji.“

Manjka materijala je i dalje najviše u automobilskoj industriji i mašinstvu, kod više od 49 odsto, odnosno 40 odsto kompanija.

Žalilo se 39 odsto proizvođača opreme za obradu podataka i 31 odsto preduzeća koja prave elektroopremu.

Najmanje problema prijavila je industrija papira, dva odsto, drveta, pletene robe, korpi i plute – tri odsto, i proizvodnja i prerada metala – četiri odsto.

Hemijska industrija isto samo malim delom trpi zbog zastoja u isporuci materijala, nešto više od sedam odsto proizvođača.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...